HullerOmBullar.blogg.se

Snabb födelsedagstårta med färdigkavlat marsipanlock

Publicerad 2012-08-31 19:37:00 i Kaffebröd,

I veckan fyllde minstingen 6 år, men firandet blev av först ikväll. Ibland har jag ingen lust att baka en massa fikabröd, så idag fick gästerna sallad, smör och bröd istället.

Däremot var tårta beställt av födelsedagsbarnet. Enda kravet var vitt marsipanlock. Sagt och gjort, det blev det. Jag köpte t o m färdiga bottnar. Men fyllningarna gjorde jag själv, på ett enkelt sätt:

Vispa ca 8 dl grädde, dela upp i två byttor. Ha i rejält med drottningsylt i den ena och blanda om. Ha marsankräm i den andra gräddbyttan (läs på förpackningen om du inte blandar efter eget huvud). Lägg syltgrädde på understa lagret, vaniljgrädde på andra och tredje. Avsluta med ett färdigkavlat marsipanlock ovanpå. Pudra på florsocker. Låt stå till sig i kyl några timmar, färdigt!

Jag hade snålt om tid idag och använde färdigköpta djungeldjur från Dr Oetker som dekoration, och det blev väl godkänt av både 6-åringen och våra gäster :) Tårtan blir rätt mäktig och räckte till 8 vuxna och 8 barn.

 

Att gå utanför ramen; ett inlägg för normbrytare!

Publicerad 2012-08-30 22:04:00 i Allmänt, Funktionshinder, Leva tillsammans, Neuropsykiatriska funktionshinder, Socialt arbete,

Jag diskuterade med en släkting för en tid sedan, om vad det är som genererar att folk kommenterar mycket på facebookinlägg. Själv är han sedan många år djupt engagerad i miljöfrågor. Han var lite irriterad och tyckte att han hade svårt att få folk på vänlistan att reagera, och framförallt kommentera, när han lade ut länkar eller skrev statusar som rörde sådant han själv tycker borde både engagera och uppröra.
 
Jag sa att jag trodde det berodde på vilka vänner han har på sin lista. En del är ju helt enkelt mer frispråkiga än andra. Jag jämförde med en annan vän, som ofta berörde samma typ av miljöfrågor på fb (isen på Arktis smälter t ex), vars vänner i sin tur kommenterade hejvilt). Likaså ytterligare en annan vän som ofta lägger ut statuskommentarer med ett politiskt provocerande innehåll, och får igång folk både från höger och vänster.
 
Själv har jag på kul skummat ut tre ämnen som jag själv skrivit om, som skapat reaktioner.
 
Dessa tre är:  ..att jag började äta LCHF-kost, ..att jag nästan aldrig dricker alkohol och nu för en tid sedan att jag tänkte låta bli att fira jul på traditionellt vis. 
 
LCHF-statusen (den första) genererade drygt 70 kommentarer, där en del vänner startade en debatt värd en tv-studio. Alkoholstatusen skapade också ett visst förvånande engagemang. T ex tyckte en vän halvt på skämt, halvt på allvar att det är något hotfullt över när människor är nyktra..observera; de som är nyktra uppfattas som hotfulla, medan de som har en drog i sig uppfattas som helt normala., och när jag skrev om julen så undrade en vän varför jag gjorde ett "statement". (Kram på er förresten, för ni läser ju det här!)
 
Utan att gå in igen i själva sakfrågorna, så tänker jag att det ämnena har gemensamt är att de går utanför normen. (Eller gjorde, för nu äter ju var och varannan enligt LCHF).
 
Men, det var i början normbrytande att äta fett, när de flesta lärt sig att det ska ju vara helt fel och farligt. Samma med att inte dricka alkohol, när det betraktas som det normala och förväntade att göra på fester. Folk provoceras nästan av att man väljer bort det, tänk om de kunde vara lite nyfikna istället?
 
Numera står jag för det, men en gång i tiden hällde jag ut en martini i en av svärmors blomkrukor istället för att säga som det var..Och så det här med att inte fira jul i år..ja, jag har mina skäl, men inte speciellt många har frågat varför :)
 
För ett tag sedan var jag på en föreläsning med arbetskamrater. En rätt tjusig kvinna i 50+ åldern, Sara Lund, föreläste bland annat om fördomar och om att avvika från normen. Sara Lund heter egentligen Claes Schmidt och är en man. Men han föreläste som Sara, då han är transvestit. Han frågade om vi kände någon som berättat om att de var det, och jag tror inte det var någon som räckte upp handen...och det är ju inte så konstigt att folk inte vågar säga om de är transvestiter i smyg, (eller att de behöver vara det just i skymundan)..för vi pratar ju aldrig om det.
 
Han har rätt, vi välkomnar inte gärna det som är annorlunda. 
 
Jag kan även dra parallellen till detta med funktionshinder, både synliga och osynliga. Om mamma och jag är på stan eller i affär ihop (hon sitter alltså i rullstol, som jag nämnt tidigare) så vänder sig expediterna till mig istället för till henne, när hon ska handla och jag står bredvid. Många verkar koppla ihop kroppslig förlamning med att även hjärnan är förlamad...visst är det märkligt? 
 
I mitt arbete som skolkurator möter jag ofta elever (många!) som har neuropsykiatriska funktionshinder, t ex svåra uppmärksamhetsproblem, koncentrationssvårigheter etc, (uppmärksamhetsproblem har jag själv, men det kan väl inte många ha missat vid det här laget?..) och som skulle vilja vara öppna med det i skolan..men som inte vågar, för de vill inte vara avvikande. Från det "normala". I tonåren är det också som allra viktigast "att vara som alla andra". Men vad är egentligen normalitet i det här sammanhanget? Jag lovar återkomma när det gäller NP-funktionshinder en annan gång.
 
Hur som helst så är det synd, att haka upp sig för mycket på det som går utanför ramarna... för olikheter berikar. Det är ju rätt torrt att vara likriktad. Och vi har ju faktiskt ingen utveckling åt något håll, om vi alla vore likadana.
 
Så välkomna det som är annorlunda och var mer nyfiken!
 
 
 
 
 
 
 

Pastasås, diskbråck och annat lite blandat random

Publicerad 2012-08-28 19:58:00 i Allmänt, Barn och familj, Livspussel, Vardagsmat,

Här sitter jag och tittar på liken av två tomma pizzakartonger. Nu igen. Jag tror jag är påväg att sätta någon form av rekord här! Jag skyller på att jag måste kraftsamla för att sköta logistiken ensam de kommande dagarna. Det vet ju alla att kolhydrater är bland det bättre man kan sätta i sig, när man står inför någon form av fysisk prestation..? Jag måste i det här sammanhanget verkligen hylla alla ensamstående (enastående!) föräldrar.
 
Det är ju själva *piiip* att man dessutom kommer hem till ett hus, där det ser ut som om någon har öppnat en ny skobutik i hallen? Och så fort man kopplar av en dag eller två, så leder det ofrånkomligen till att endera tvättkorgen eller ett rörigt kök ligger i bakhåll för att hugga en i ryggen. 
 
Ibland är det så stökigt att jag när en dröm om att bo i ett enda rum med kala vita väggar, där jag ser alla saker och har fullständig koll på att var sak har sin plats (..men jag brukar släppa den drömmen när jag inser likheterna med att ha blivit intagen på en psykiatrisk vårdavdelning..;). 
 
Imorgon väntar för övrigt ett besök på sjukhuset för mig, jag ska äntligen få en ryggblockad. Den läggs under röntgen, så jag hoppas att de sticker rätt. Tydligen skall en blandning av smärtstillande och kortison "förlama" de nerver som är mest påverkade av diskbråcken.
 
Jag frågade hur länge det skulle hålla i sig, och fick svaret "ibland i några år, och om du har otur bara några veckor". Så snälla, håll alla tummar och tår för mig och hoppas att smärtan försvinner länge! 
 
Förmodligen kommer jag inte blogga på ett par dagar, (om jag inte känner ett tvång att delge er alla detaljer från behandlingen), så i väntan på nästa middagstips får ni hålla till godo med gårdagens goda pastasås:
 
En enkel sås med korv, tomat, vitlök och gul lök, färsk spenat och lite grädde. Vi brukar köpa en god korv som heter Krakauer på Lidl, den är lagom kryddig även för barnen. Men man kan ta vilken lite tjockare korv som helst. Slanta den, stek lite tillsammans med löken, ha hackad tomat, lite grädde, vitlök och spenat. Servera ihop med pasta, ris, bulgur eller sallad. Krydda med valfria kryddor. Snabbt som bara den, bon appetit :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En kärlekshistoria och en köttig bröllopsdagsmiddag!

Publicerad 2012-08-27 18:56:00 i Allmänt, Leva tillsammans, Mat, Mat för festligare tillfällen,

Runt 1991 träffade jag R. Mitt första intryck var att han var en rätt tystlåten och tillbakadragen typ, ja på det stora hela väldigt lugn. På många sätt min raka motsats. Det visade sig att vi följts åt, parallellt från det vi var små fram tills vi träffades. Bott på samma adresser, gått i samma skolor, rört oss i samma kvarter. Men vi hade levt helt olika liv. Han hade levt tryggt och ombonat, medan jag flyttat hemifrån redan i 17-årsåldern och var van att bestämma över mig själv och alltid få min vilja fram.
 
Jag tyckte också själv att jag hade koll på allt, men egentligen fanns det inget som var stabilt runt mig. Det blir lätt så när man blir vuxen lite för tidigt, men jag hankade mig fram. Fixade skolan tillräckligt ok. Kompisar var en stor trygghet, flera av dem som var viktiga då, är faktiskt lika viktiga fortfarande! 
 
Men tillbaka till R: vi blev vänner och var det i närmare ett år, så kärlek vid första ögonkastet var det knappast..och tillsammans blev vi först 1992, efter en väldig massa turer. Det är förövrigt en väldigt skum känsla att plötsligt vara kär i en kompis, som man redan känner och har umgåtts med! De första åren ägnade jag mig åt att testa om han skulle stå ut och stanna kvar, och det har han gjort så numera har jag taggat ner..:)
 
Jag vet inte vad man ska säga om kärlek egentligen.? Har man tur kanske man möter den flera gånger i sitt liv, eller så lever man med en och samma människa. Jag gillar när det är tryggt och likadant, och är inte mycket för förändringar. Andra kanske är mer benägna att bryta upp och förändra sina liv. Alla har sina skäl och bakomliggande historier, till hur de väljer att leva..som med allting annat.
 
Hur som helst, nog om det. Igår firade vi vår 12:e bröllopsdag. Fick jag blommor? Svar nej. Men jag fick 2,5 kg entrecote! Finns det bättre sätt att fira en bröllopsdag på än att äta kött, jag bara undrar?!
 
Det började med att jag var sugen på rosepepparsås. Sedan fick jag kött och så byggde vi middagen vidare runt det. Ett par vänner fick komma och äta också, för 2,5 kg äter man ju inte ensam i en handvändning..
 
Menyn blev slutligen: Grillad entrecote med blomkålspure, sallad med avocado och granatäpple och till efterrätt vaniljpannacotta med nektariner. (Eller pannaconda, som min son sa till mina kompisar.).
 
 
Såsen är lätt som en plätt; cremefraiche, finhackad lök, sherry, rosepeppar, soja och lite salt.
Blomkålspuren mixar jag med lite ost och lite, lite grädde, och på med persilja!
 
Salladen gjorde jag av finstrimlad romansallad (jag gillar den, den har rätt lång hållbarhet!) avocado, tunna skivor gul lök, gurkbågar, tomat och granatäpplekärnor. De är så färgstarka i sallad, och goda också för den delen. Rekommenderas! Lite dressing gjord av vitlöksolja/citronolja, flingsalt och peppar.
 
 
Jag köpte färska nektariner som jag klyftade och fräste upp med lite vatten och socker, sedan tillsatte jag stött kardemumma och kanel, helt ok ovanpå panna cottan!
 
 
 

Lördagsburgare

Publicerad 2012-08-25 19:29:00 i Mat,

Lördagskväll och samma fråga som vanligt: vad blir det för mat? Det har varit en rejält aktiv dag med besök i annan stad, Ikea, uträttande av diverse ärenden, två långpromenader och utöver det gräsklippning igen.

(Alla är vrålhungriga, även grannarna. Utom morsan i den familjen, som slagit i sig en Slagstaglass på em)..

Vi köpte billig färs och färdiga hamburgerbröd på hemvägen, så burgare fick det bli!

Jag blandar färsen med grädde, ägg, riven gul lök, vitlök, salt och rejält med svartpeppar.

Det är smidig mat som passar alla, om man kan lätt göra det LCHF-vänligt genom att välja bort brödet, var och en tar vad den vill ha. Dressingen gör jag på creme fraiche/gräddfil, lite ketchup och majonäs. Vi skär upp grönsaker och lägger upp på ett och samma fat som knaprigt bacon och ost.

Klart:)

Ha en trevlig lördagskväll!

Ikealunch à la LCHF

Publicerad 2012-08-25 13:17:27 i

Lunchen intogs på Ikea idag. Jag är inte mycket för att variera mig just här och äter nästan alltid samma sak: deras kycklingfilé med bearnaisesås och grönsaker. Inte pommes, för det är jag inte speciellt förtjust i. Och med Ikeas salladsbuffe är det lätt att äta enligt LCHF.

Ulf Brunnberg och hans uttalanden om feminismen

Publicerad 2012-08-24 06:23:20 i Allmänt, Socialt arbete,

Diskussionerna på Fb satte genast igång efter att skådespelaren Ulf Brunnberg citerats ur tidningen Slitz häromdagen. För den som är intresserad av vad han i detalj sagt kan lätt hitta det på nätet. I korthet gick det ut på att han inte tyckte att kvinnor passade för att utföra vissa yrken, som t ex brandman eller polis. Han refererade också bland annat till det tragiska fallet med den kvinnliga häktesvakt som misshandlades till döds av en intagen man.
 
Det är lätt att förstå att människor hamnar i tankegångar om att våldsamma människor bäst bemöts av stora starka män med stora muskler. Inom psykiatrin och på behandlingshem för ungdomar har jag vid varje tillfälle mött anställd personal som motsvarar just den bilden. Det räcker med att besöka krogen så möts vi av dörrvakter med klassiskt kroppsliga attribut.
 
Och inget ont sagt i allmänhet om människor med vältränad kroppshydda, eller starka män överlag för den delen. Att ta hänsyn till säkerheten och att ha möjlighet att ingripa fysiskt, är en förutsättning inom flera yrkesverksamheter. Och så måste det ju vara. Men att därifrån uttala att kvinnor, som inte har fysiska förutsättningar, inte hör hemma alls på vissa arenor är ju lite roande. Egentligen borde hans uttalanden tigas ihjäl, och inte slås upp på löpen. För det är ju uppenbart att det handlar om okunskap. Men jag kan inte låta bli att kommentera lite runt det..
 
Uppenbarligen fallerade säkerhetstänk och riskbedömningar i fallet med den omtalade misshandeln på häktet, och ansvaret för detta vilar tungt på Kriminalvården, och den man som utförde misshandeln. Det handlar inte om att kvinnor inte bör anställas för att vara yrkesverksamma inom området.
 
Det borde vara uppenbart för varenda tänkande människa att det är förhållningssätt och bemötande av psykiskt labila människor, som är det viktiga, inte könet eller storleken på biceps. "Små tunna kvinnor" verkar dagligen inom olika verksamheter där människor som betraktas som både våldsamma och farliga, finns. Och de gör ett bra arbete.
 
Låt oss vara överens om att kunskapen, och skickligheten inte minst, i hur vi möter och lugnar ner människor som är aggressiva eller på annat sätt visar psykisk labilitet, sitter varken i könet eller i musklerna.
 
Sedan kan Ulf Brunnberg säga vad han vill till reportrarna på Slitz, minsann..eller så fortsätter han att ägna sig åt åt sitt skådespeleri.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jag planerar att börja planera in att planera lite bättre!

Publicerad 2012-08-22 18:02:00 i Allmänt, Barn och familj, Stress,

I morse slog en insikt an, tro det eller ej. Det hela började med att jag under en kort stund tyckt att jag hade fullständig koll på läget, tills..jag då för tusende gången upptäckte att så inte var fallet. Jag ringde genast min ideellt anställde personlige assistent (och stora kärlek, icke att förglömma) för att fråga efter det som hade kommit bort. Min logistikförmåga ligger på ca 0,5 av 100 när han inte är hemma och vi hjälps åt.
 
Han hade tyvärr redan tagit sig iväg till sitt mer, tacksamma och betalda arbete, och satt i en bil påväg till Uppsala. För de som inte haft erfarenheten, så är morgonstressade assistenter i bilar sällan särskilt samarbetsvilliga. Han svarade ungefär -"De ska ligga där". Vilket är ett urbota dumt svar eftersom jag redan letat "där". Han brukar kontra med att jag letar med armbågarna, men det är inte sant. Jag kan möjligen sträcka mig till att erkänna att jag ibland letar noggrant fast på ett lite slarvigt sätt..
 
För att få lite mer koll på läget brukar jag göra listor. Tyvärr brukar jag glömma att stryka på dem ibland när jag gjort saker, varpå de blir helt värdelösa..för då blandar jag ihop vad jag gjort och inte gjort. Just nu är jag missnöjd med sommarens Att-göra-lista. Fast det beror mer på att nästan inget blivit gjort. En vän noterade det när den hängde på kylskåpet, så nu har jag lagt undan den så att det inte finns några bevis. Av 13 punkter kan jag stoltsera med att jag strukit en: "Såga ner den döda syrenen". (Och det var minsann på tiden, för den har nu varit död i flera år).
 
Morgonens frustrationslista ser ut som följer:
 
1. Varför är tiden alltid knapp? Fast jag gick upp innan 06.00 blev det stressigt, vad är det som tar sån tid?!
2. Varför försvinner saker? Imorse var det badbyxor. Hur många ställen kan de ligga på?
3. Varför är det så många blanketter som ska fyllas i av vårdnadshavare vid skolstart? Och var tar de vägen?
4. Varför händer saker överhuvudtaget, hela tiden?
5. Varför finns det aldrig kläder att ta på sig? Varför letade jag inte kvällen före?
6. Varför ska barnen ha bänkpapper med sig just idag, och duger nu folie eller smörpapper?
7. Varför blev ingen familjealmanacka med spalter inhandlad i helgen? Vems fel var att det inte gjordes? (Viktigt att reda ut, vems fel, alltid!).
8. Varför upptäcker man att barnens joggingbyxor är urvuxna på vardagsmornar och inte helgmornar, då man har chans att åtgärda det?
 
Ja..The list goes on..jag tror ni har förstått.
 
Och insikten som slog mig då, undrar ni ju nu. Jo, den är att jag planerar att börja planera in att jag ska planera lite bättre.
 
Jag börjar imorrn!
 
 
 

Vego Prego!

Publicerad 2012-08-21 07:45:00 i Allmänt, Vardagsmat,

Efter att ha provocerat mina vegovänner med inlägg om fläskkotletter, är det dags att inkomma med tips på god vegomat, så dagens inlägg tillägnar jag er; Anne, Lotta, Therese och Sophia!
 
För flera år sedan kollade jag då och då på Nigellas matprogram på tv. Hon är det närmaste jag kan komma mig själv i inställning till matlagning; -det ska inte vara så noga med mått, hon är inte så snobbig i sin inställning till råvaror och kryddor, och framförallt, hon hymlar inte med att hon gillar att äta. 
 
Ett av hennes allra bästa recept i mitt tycke är utan kött, Involtini. En italiensk gratäng med auberginerullar, fyllda med bland annat ägg, bulgur, vårlök, vitlök och feta ost och lite till, och sedan toppad med en himmelsk tomatsås, mera fetaost och pistagenötter. Jag gör den då och då, men den kräver sin tid så det blir inte allt för ofta. Och jag har ju lovat att komma med tips på mat som inte skapar allt för mycket stress.
                               
 
Så istället har jag valt att göra min egen mer snabblagade variant, som duger minst lika bra. Jag gjorde den till middag i söndags, det tog ca 30-40 min inklusive gräddning i ugnen. Helt ok tidsåtgång för helgmatlagning.
 
Till fyra personer använder jag 3-4 auberginer, som saltas, skivas och steks riktigt mjuka i olja. (Slarva inte med det momentet, auberginer ska vara lite mojiga annars smakar de tvättsvamp). Koka vid sidan av en tomatsås på burktomater och/eller färska tillsammans med lite hackad lök och vitlök, lite salt, svartpeppar och örtkryddor. Om jag har sweet chilisås hemma, så är det gott att ha i, (men då blir det inte LCHF, för den är rätt söt).
 
Varva aubergineskivor med tomatsås, strö över en rulle chevre (getost) alt. feta ost, strö över hackade valnötter, eller andra nötter som du har till hands. In i ugnen så det får lite färg, ca 15 min.
 
Det här är en rätt som kan serveras ensam eller på ett buffebord, om man vet att man tex kommer ha gäster som är vegetarianer. Den är även ett LCHF-alternativ eftersom rätten är mäktig med ost och nötter.
 
Så kom igen, våga laga lite vegetariskt hemma nu..och jag kan nästan lova att ni kommer att få laga den flera gånger.. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pizzahycklerskan sonar sitt brott..

Publicerad 2012-08-19 09:30:00 i Allmänt, Mat,

Den senaste tiden har vi köpt hämtpizza, tror jag, vid tre-fyra tillfällen på kort tid. Och med kort tid menar jag..typ de senaste tre veckorna kanske. Det ska jämföras med att vi vanliga fall köper hämtpizza två gånger om året. Jag skyller på att sommar och semesterdekadens har haft oss i ett hårt grepp..
 
En kollega till min man, M, har tydligen uttryckt att det varit lite kul att jag startat en matblogg samtidigt som jag är inne i en intensiv hämtpizzeperiod..:) Jag tror ordet "hycklare" har nämnts på ett gulligt sätt i sammanhanget..
 
Så det är väl bäst att erkänna direkt. 
 
Jag syndar ;) Alla trebarnsmödrar måste det ibland, annars blir man ju helt galen. Jag blir på sällsynt dåligt humör om jag har blodsockerfall, och då faller de andra också. 
 
(Fast det är inte min favorit takeaway-mat, det är fortfarande thai eller Max Low Carb burgare som får följa med hem om jag får välja).
 
Jag har den största respekt för M, han är en trevlig, stor och muskulös (?) karl..jag är dessutom hembjuden på hans 40-årsfest ganska snart, så jag känner nu trycket att sona mina synder innan dess..
 
Så, igår kväll blev det hemgjord pizza, med hemgjord deg och hela köret. Många gånger köper jag Zara Lees färdiga deg på rulle eller i pizzakit. Men ärligt talat gillar vi inte riktigt konsistensen på brödet när det är gräddat. Jag vill åt den där sega känslan, inte sitta med typ.. ett smuligt scones med oreganosmak.
 
Det är inte svårt att göra egen deg, och det går jättefort. Jag mäter inte ens upp ingredienserna, så enkelt är det.
Jag tar ett halvt pkt jäst och typ 4 dl ljummet vatten, salt, lite olja och har i mjöl till lagom konsistens. Jag knådar inte så mycket heller, knåda tills degen hänger ihop. Några varv på en mjölad bänk räcker.
 
Jag inser när jag skriver det, att det kan vara så att du som läser detta inte har en aning om hur "lagom konsistens känns". Men du vet hur pizzadeg ska se ut när du har stått och sett på hos en pizzabagare, och kan ha det som riktmärke på ett ungefär.
 
Vad gäller fyllning, så finns det ju inga begränsningar, det är bara att välja. För oss blev det tomat och ost. Sedan, efter att jag tagit ut den, lägger jag på ruccola och färsk spenat, skalade räkor (eller kräftstjärtar) och häller över lite hemgjord aioli.
 
Enkelt, men väldigt gott! Överst syns en cappriciosavariant..en del i familjen tror att räkor är farliga i vanlig ordning.
 

Middagstips från gårdagen

Publicerad 2012-08-18 10:07:00 i Allmänt, Kaffebröd, Mat, Mat för festligare tillfällen,

Fredagen visade sig från sin bästa sida vädermässigt. Eftermiddagen ägnades åt gräsklippning, vilket i vårt fall är ett tufft träningspass på ett par timmar beroende på hur mycket jag fuskar..och något jag fortfarande klarar av att utföra. Efter det blev det ner till sjön med ungarna.
 

Efter att ha kommit upp från sjön infann sig den gamla vanliga frågan om vad som skulle spisas till kvällen. Med tanke på vädret bestämde vi oss för grill.
 
Ibland köper jag färdiga marinader på påse för att det är bekvämt, men igår blev det till att blanda ihop en egen. Soja, chiliolja, färsk chili, citron, vitlök och blandade örter, och så en skvätt ketchup. Färsk chili håller sig länge hemma i kylen, och är bra till mycket.
Vi hade fläskkarre i frysen, grannen hade korvar och kycklingöverlår. De senare tar ju lite längre tid på grillen, men blir väldig goda när det väl är klara.
 
 
 
Jag tipsade tidigare om kalla såser till grillat, och här kommer ett tips till: En hemgjord Rhode Island-variant. Creme fraiche och lite majonäs mixas med lite rödlök, soltorkade tomater/lite krossade tomater och en skvätt ketchup. Kryddor efter smak. Funkar till det mesta!
 
 
 
Min svägerska bjöd på baconlindad halloumi en gång, och sedan dess är det svårt att vara utan. Synd att den jäkla osten är så dyr, med tre ungar som älskar den här osten så går det åt några paket vid varje tillfälle. 
 
                                     Och så här god blir den när den är färdigbehandlad....
 
Kvällen avslutades med blåbärspaj, då ett par vänner hörde av sig och ville komma på spontanbesök. Vi hade dåligt med blåbär till så många, lösningen blev att göra extra mycket kakdeg. Jag använder smör som jag micrar mjukt, sedan i med socker, mjöl, lite sirap och ibland lite havregryn. Jag gojar ihop det till en rätt torr deg som smular rejält, men det är en smaksak hur man vill ha det. Smul,smul över blåbären och skjuts in i ugnen en halvtimme eller så. Jag har ingen bild, då den gick åt för fort för att hinna fota..
 
Det visade sig att en av spontangästerna är envis LCHF:are som inte gör avsteg, hon erbjöds istället brieost och kaffe, men avböjde vänligt men bestämt. Tråkig, präktig människa den där H...;)
 
Ha en härlig lördag!
 
 
 

Om livspussel och att våga göra förändringar

Publicerad 2012-08-17 16:16:00 i Acceptans, Allmänt, Livspussel, Socialt arbete, Stress,

Om en vecka är det dags. Om jag balanserade runt livet tidigare (mellan att vara förälder-livspartner-yrkesarbetande-vän etc) så ska ytterligare en pusselbit läggas till. På fredag nästa vecka är det upprop och introduktionsdag på universitetet. Två års fördjupade studier i psykoterapi på annan ort väntar. Yrkesarbetet jag har ska kombineras med studier på plats varannan fredag. Därutöver tillkommer en hel del litteraturstudier och hemarbete.
 
Det har funnits stunder då jag frågat mig själv om det är riktigt klokt att genomföra det, men jag landar alltid i samma slutsats: Ja det är faktiskt både klokt och genomtänkt. (Även om jag utifrån förra inlägget kan verka vara en person med noll koll, så kan jag avslöja att så inte är fallet 24 timmar om dygnet..tack och lov;)
 
Jag har de sista två åren känt mig ovanligt trött från och till, och när ryggen började säga ifrån på allvar för ca ett år sedan så satte jag det i samband med olika saker, inte bara stress.
 
Det fick stora konsekvenser. Jag fick sluta med all träning, som varit en stor glädje. Jag fick sluta med trädgårdsarbete, för jag kunde inte böja mig. Jag kunde inte sitta längre med vänner, och började dra mig undan mer, där jag kunde ligga för att vila ryggen.
 
Jag började efter en tid inse att jag måste lära mig att leva med kronisk värk, och det gjorde mig nedstämd och ibland arg. Jag är vanligtvis en glad person, men jag märkte att jag blev tystare och mer allvarlig. De som känner mig väl, märkte säkert också att jag förändrats. Till och med mitt minne påverkades av smärtan, vilket tydligen är vanligt fick jag lära mig.
 
Stress i kombination med värk är ingen höjdare. Trots att jag sorterar, prioriterar, och väljer bort både hemma och på arbetet så har det i perioder varit svårt att finna en balans. Jag tror att många i min ålder kan känna igen sig.
 
Det är lätt att känna sig fångad, rent av helt låst, när man befinner sig i situationer som man inte själv kan påverka, vad det än handlar om; stress, smärta, att leva i ett dåligt förhållande, att inte trivas med sitt arbete eller t o m i sin kropp. Exemplena är många, men lösningen är i grunden likadan:
 
Det finns bara en utväg, och det är att själv göra någon form av förändring. Jag tror att minsta lilla sak man själv kan ta över och känna egenkontroll över, är till hjälp. Att försöka påverka det man har chans att kunna påverka helt enkelt, och lägga det andra åt sidan. Annars suger det ut all energi man har i kroppen.
 
Så tillbaka till det jag skrev i början, det är både klokt och genomtänkt att börja studera. Ibland kan sådant som tillsynes verkar kunna ta energi, också GE energi. I det här fallet träffa andra, nya människor som arbetar med samma sak (socionomer med yrkeserfarenhet) och erfarna välutbildade lärare inom mitt eget yrkesfält. 
 
Jag kommer vara galet trött, känslomässigt tömd, tappa bort saker och missa fler avfarter..men jag kommer förmodligen vara lite gladare..hoppas alla arbetskamrater och vänner kommer att märka det på sikt.
 
Och alla ni andra som kan känna igen er i det jag skriver; fundera över vad det är du behöver göra för att få till en förändring, vad det än gäller.
 
Livet är för kort för att inte trivas.
 
 
 
 
 
 

Det stora hjärnsläppet i Laholm

Publicerad 2012-08-15 07:54:47 i Allmänt, Barn och familj,

Igår blev jag påmind av arbetskamrater om mitt sjukt dåliga lokalsinne och samtidigt helt osannolika förmåga att tappa bort saker/hamna i trassligheter. Det har varit alltifrån missade avfarter, påbackningar av lyktstolpar, till att jag går och handlar, länge, med andras varuvagnar på Willys. Jag har t o m kört omkring med mina gympaskor på biltaket inne i de centrala delarna av stan. Och några saker till.
 
Nu har det gått så långt att en av arbetskamraterna brukar fråga mig vad som hänt "på fronten" sedan sist vi sågs. Och det värsta är att det faktiskt brukar vara något nytt som inträffat.
 
Många gånger kopplar jag det till stress, ..för jag förefaller trots allt vara en normalintelligent kvinna..och jag verkar drabbas av det i mindre omfattning när jag har semester och är utvilad. Eller så är det genetiskt..
 
Jag har en hel del historier när det kommer till just hjärnsläpp i familjen. För några dagar sedan berättade jag för vänner om min pappas stora semestermiss. För själv vill jag inte riktigt kännas vid att jag har del i nedanstående, (jag var bara 8-9 år), även om jag var med när det inträffade..
 
Saken var den att vi skulle åka på semester till Laholm på 80-talet. (Av alla ställen. Men havet ligger där och vi ser det sällan från där jag bor..;) En bilresa från hemorten på ca 50 mil. Vi åkte större delen av dagen med några stopp, och var framme på eftermiddagen. Vi kvarterade in oss hos den gamla kvinna vi skulle bo hos. Vi var trötta efter resan och lade oss för att vila en stund.
 
Men hur det var.. så somnade vi! Och vi sov så djupt, så att vi sov hela natten!
 
När vi vaknade tidigt på morgonen vid typ 5-6 (?) så tyckte pappa att vi skulle sticka till Danmark. Sagt och gjort, vi åt frukost ute, medan den gamla kvinnan höll sig på avstånd och fixade i trädgården. Sedan åkte vi till Helsingborg. Pappa sa att han tyckte det var lite mörkt..men att det nog berodde på att asfalten var nylagd (!?). Vi tog färjan till Helsingör.
 
Väl på plats upptäckte vi att det började stänga överallt. Och att sista färjan hem till Helsingborg redan hade gått. Hur kunde nu detta komma sig? Jo, för vi hade ju inte alls sovit hela natten, vi hade bara sovit någon timme minsann..och sedan satt oss att åka till Danmark samma dag som vi anlänt..! 
 
Vi fick sova i bilen på en parkering. I en Nissan Micra. Alla som ev sovit i baksätet på en micra förstår att det inte var..särskilt bekvämt. För att uttrycka det milt.  
 
Och Laholmstanten...ja..hon berättade när vi kom tillbaka att hon nog tyckt att vi var lite konstiga som åt frukost framåt eftermiddagen, och valde att hasta iväg till Danmark samma dag som vi kommit. 
 
Hela historien är så skämmig att vi övervägde att ingå en pakt och aldrig avslöja den..men även stora hjärnsläpp borde väl vara preskiberade efter 30 år?...Och om inte, så hoppas jag att pappa inte läser min blogg!..
 
Ha en fin dag, alla godingar!
 
 
 
 
 

Vad är det för fel på fläskkotletter?

Publicerad 2012-08-13 17:43:15 i Allmänt, Mat,

Häromdagen lovade jag några vegetarianvänner att återkomma med mer vegomat, för jag äter faktiskt en del, och vad gör jag?
 
Jo, jag svarar med att skriva ett inlägg om fläskkotletter.
 
Men det är inte min mening att provocera..jag lovar verkligen..:) Det är bara det att det var just fläskotletterna som kom över mig idag (läs igår). ..Jag lovar också att sona för detta, Lotta, Anne, Therese och Sophia, genom att återkomma snarast med mina bästa vegorätter..)
 
Men..hur som helst: Vad är det med folk och fläskkotletter? Jag tycker var och varannan klagar på att det är torrt och tråkigt?
 
Det är ju helt fel, det är hur bra, god och enkel mat att laga som helst. Men de måste brässera (puttra i lite sky eller en sås ett tag) och kryddas upp.
 
Jag har en förkärlek för grytor, för att jag tycker att det är ett bra sätt att variera vardagsmaten på. Något vi äter ganska ofta är olika variationer av den här kotlettgrytan, endera med benfri kotlett eller med ben, det går bra vilket som.
 
Ok, jag säger direkt att det är en rätt som kräver lite mer tid, tex brukar jag laga det en söndagskväll och ha till dagen därpå som jag gjorde igår. Då är det bara att värma, vilket kan vara smidigt en trött måndagseftermiddag som idag.
 
Det går att blanda i nästan vad som helst i en kotlettgryta som smaksättning. Tex dijonsenap, vitlök eller som idag; blandade färska örter. Jag rotade runt hos grannen (för mina har dött av någon anledning..hoppsan)..och jag hittade Rosmarin, persilja och oregano. Under sista bilden kommer ingredienserna till dagens middagstips..
 
 
 
 
Och så här fint blir det när man skrämmer upp gryta från gårdagen och hackar i lite av örterna:
 
                                                                                
 
 
Barnen fick kokt potatis till, så det var det enda som behövdes fixas med idag. Eller nej, förresten, vi fixade en coleslaw till oss LCHF:are också: Strimlad vitkål, majonäs, creme fraiche och pressad vitlök. Funkar till det mesta och håller i kylen några dagar. 
 
                                                                            
 
 
Kotlettgryta på ett ungefär:
 
Fläskkotletter, skivade benfria eller med ben
Gul lök, eller purjolök
Burkchampinjoner, hela eller i bitar, eller färska om man vill ha det
Sambal oelek
Vitlök
Torkad rosmarin
Salt, svartpeppar efter smak
Vitt vin, /Sherry eller vatten/matlagningsgrädde/grädde beroende på vilken sky du föredrar
 
Maizenaredning, om du önskar reda av.
 
Bryn kotletterna, gärna i en järngryta, lägg sedan åt sidan. Bryn champinjoner och lök tillsammans med kryddor. Lägg tillbaka kotletterna. Fyll på med valfri vätska, upp till  kotletterna ungefär. Låt brässera, småputtra under lock ca 45 minuter. Red av med Maizenaredning om d vill ha lite tjockare sås, eller nöj dig med skyn. Servera med pasta, ris eller potatis. Lycka till :)
 

Söndagsbrunch med grannarna

Publicerad 2012-08-12 11:13:42 i Allmänt, Brunch,

Dagen började med en rejäl morgonpromenad för att vakna till och få ordning något sånär, på ryggen. Den tar livet av mig, men det är verkligen en historia ni inte orkar höra :). Så här kommer ett kort inlägg om mat istället..
 
Idag blev det söndagsbrunch, lite av semestervanorna hänger kvar, och ibland är det skönt att äta en rejäl frukost, så räcker det med att laga ett mål senare på eftermiddagen/kvällen. Idag blev det en salig blandning av allt möjligt. Vi slog ihop oss med grannarna. Äggröra, bacon, the/kaffe, olika sorters musli, pålägg och mackor.
 
Vi hittade grannen på motionscykel ute (!) och tänkte att här är det bäst att få till ett ordentligt mål mat..han tränar som en galning!
 
 
Jag passar på att tipsa om ett gott inslag på brunchbordet:
 
Vad passar bättre än att ta reda på tacorester och göra Qesadillas? Det är bara att ta det man har kvar hemma, tex ha på lite creme fraiche på 2 tortillas och/eller salsa, på med köttfärsen från gårdagen alternativt smörgåsskinka, lök etc. Viktigast är egentligen osten, för den ska ju smälta samman bröden. Stek dem i en stekpanna, och dela sedan i bitar. Brukar vara ett hyfsat barnvänligt sätt att servera rester på. Idag hade jag turen att ha lite guacamole kvar också, och då blir det ju ännu godare.      
 
Slutprodukten; ljumma Qesadillas med köttfärs och ost:
                                   
                       
                                        Småkillarna kollar hellre leksaksbroschyrer än äter brunch..
                 
 
                                          Ingen brunch utan krämig äggröra och bacon..
                                                                             
 
Grannen gör en jättegod LCHF-musli: Rosta solrosfrön, sesamfrön, pumpafrön, linfrön,blandade nötter, lite kanel, och lite vaniljpulver (utan socker). Ihop med yogurt eller fil är det toppengott.
                                       

"Alla andra är så jävla lyckade". Människor och deras berättelser.

Publicerad 2012-08-11 09:06:07 i Allmänt, Leva tillsammans, Socialt arbete, Socionom,

Jag har alltid fascinerats av livsberättelser, och har en oändlig nyfikenhet för vad människor bär på för historier. Om sina liv, sig själva, om sina relationer och om sina sammanhang. Som en bekant refererade till på Facebook; "människor vill inte bli fördömda eller dömda, de vill bli lyssnade på". Inget kan vara mer sant. 
 
Trots detta är det lätt att falla i fällan, att bli korrigerande eller snabbt komma med lösningar när människor berättar om sina bekymmer. Har du tänkt på hur lätt det är? Hur fort man kan tala om för andra människor hur de ska göra, och hur de ska lösa sina problem? 
 
En vän skrev i sin blogg om upprätthållandet av fasader häromdagen, och vi har väl alla våra skäl att ibland gömma oss bakom dem. Ibland tjänar det sitt syfte; att inte bli gränslös och helt ge upp sin integritet men ibland stänger vi varandra ute. Från det som är intressant och äkta i våra liv.
 
Jag tror även det finns en rädsla för att på något sätt uppvisa svaghet, att inte vara perfekt. Men styrka och svaghet är ju egentligen samma sak, i allafall för mig. Man kan vara svag när man är stark likväl som man kan vara stark i sin svaghet. Människor är allt på en gång, men vi har en benägenhet att bara visa det vi tror att andra vill se. Och när vi bara visar det tillrättalagda, upprätthåller vi normen om att "alla andra är så lyckade" trots att vi alla har både våra svarta och vita kapitel.
 
Apropå kapitel. Det finns en bok som för längesedan gjorde intryck på mig. Den är skriven av Clarence Crafoord och heter "Människan är en berättelse - tankar om samtalskonst". Han skriver:
 
"Ibland när jag rör mig i tunnelbanan och massor av människor strömmar emot mig så kan jag tänka: var och en av alla dessa tusentals människor har en spännande historia att berätta. Vilken rikedom!"
 
Och ändå, så berättar vi så sällan dessa historier för varandra, i vardagen. När det någon gång trots allt händer, så känner åtminstone jag mig glad över att någon öppnar upp och berättar, men jag är åt andra sidan kanske yrkesskadad :)..
 
Borde vi inte prata med varandra mer om det som verkligen är viktigt i livet? Oftast förs istället de här berättelserna vidare i mina och andras slutna samtalsrum, endast ämnade för professionella öron, med sekretessens goda minne. Det finns så otroligt många intressanta berättelser därute.   
 
Jag har själv delat med mig i tidigare inlägg, litegrann, från min egen berättelse. I den refererade jag till mitt livsmönster, eller det man också kan kalla "livsroll". 
 
Jag passar på igen att tacka för all positiv respons jag fått, sedan jag publicerade det.
 
Ut och prata med varandra därute nu, och ta vara på den här soliga lördagen!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sushi, tacos, oimplementerade möten och annat fredagsmys!

Publicerad 2012-08-10 12:01:45 i Allmänt, Barn och familj, Mat,

Första veckan efter semestern är snart avklarad, och det känns bra. Fredag är favoritdagen här hemma. Egentligen är jag seriöst superallergisk mot ordet "fredagsmys", men det beskriver ju trots allt rätt bra vad det handlar om...lägga lite mer tid på matlagning och umgänge helt enkelt, än vad vi gör till vardags. (Jag borde mynta ett nytt fredagsmysbegrepp, nu när jag har chansen..någon som har förslag?)
 
Oftast bestämmer vi vuxna vad vi ska äta på fredagar, men då och då finns barnen med på ett hörn. De har lärt sig att uppskatta olika sorters mat, men som jag skrev i ett tidigare inlägg så är de nästan aldrig sugna på samma typ av mat, samtidigt. Vilket leder till..hur ska jag uttrycka mig snällt..: en del motsättningar. Och dem vill man ju gärna undvika på fredagar. (Ibland lyckas vi hålla sams rent av i ett par-tre timmar i sträck..)
 
Det finns egentligen bara två sorters mat de kan enas kring vid samma tillfälle, och det är endera sushi eller tacos. Det ena betydligt roligare än det andra.
 
Med fem personer i familjen så förstår ni ju vad som serveras oftast..? Det är ju kul att mina barn älskar sushi, men det är definitivt inte bra för vår ekonomi.. Dessutom vill de trycka 10-12 bitar var! Helt galet.
 
Sedan ska det bytas ut bitar, för vad som helst duger ju inte. Avocado på en sushibit är ju t ex fruktansvärt hotfullt, (det vet ju alla?)..Crabfish är också vansinnigt obehagligt. Att de i övrigt tycker det är helt ok med rå lax är inget jag brukar rubba i ansiktet på dem dock, nu när de får i sig lite omega3 på ett trevligt sätt.
 
Det är en parantes, men en gång kom min kompis kaosdirigenten på besök och hävdade att det skulle göras hemgjord sushi. Hon hävdade att hon hade recept för en normal middag, men det slutade med att vi hade över 130 bitar. (Sushi är ingen bra mat att spara till måndagens matlåda heller, så vi var tyvärr tvungna att offra oss och överäta..) Sedan dess har jag inte provat att göra egen igen. Jag borde kanske ompröva det, för det blir ju definitivt billigare än att köpa.
 
Tillbaka till detta med fredag, det här med sushi blev lite offtopic..
 
Sedan början på sommaren har vi faktiskt också familjemöten på fredagar. Då går vi igenom saker som rör familjen, där barnen behöver vara delaktiga i gemensamma beslut eller regelskapande.
 
Oj, nu ljög jag visst. Jag ber om ursäkt. Vi har haft ETT möte sedan slutet på juni.
 
Jag formulerar om mig: Tanken är att ha fredagsmöten ihop, när vi äter middagen på fredagskvällen. Det senaste mötet gjorde ingen direkt succe. Vi hann bara gå igenom stadgarna för mötet innan minst tre tyckte vi var färdiga.
 
Efter en nogrann analys så tror jag att det hängde ihop med en misslyckad implementering av själva konceptet hos alla under 30 i familjen. Men nu kommer hösten, så nu jäklar ska det bli av! Räkna med att det ska fredagsmysas och diskuteras hemma hos oss på fredagar i fortsättningen..Kanske blir det en senare rapport på temat.
 
Ha nu alla en härlig fredag, med eller utan tacos eller sushi!
 
 
 
 

En tillbakablick: Om att upptäcka sitt eget livsmönster och sätta det i samband med sina val i livet.

Publicerad 2012-08-08 06:28:56 i Allmänt, Leva tillsammans, Socialt arbete, Socionom, Sorg,

Det var en av mina första arbetsdagar som sjukhuskurator, för många år sedan. Det var på den tiden när jag fick nöja mig med att ta vikariat, ganska nyutexaminerad socionom som jag var. Hemma hade jag en liten son på 7 månader, som jag tyckte att jag fick lämna allt för tidigt. Men jobben växte inte på träd, så jag var tvungen att ta chansen till ett heltidsjobb när det erbjöds. Det kändes viktigt att komma igång och arbeta, så det var med dubbla känslor jag kom till det stora sjukhuset.
 
Kuratorsgruppen hade ansvar för det psykosociala arbetet ute på sina respektive avdelningar, och skulle serva inneliggande patienter, anhöriga och personal vid behov av samtal och stöd. Ofta var det krishantering och bearbetning, i samband med dödsfall och svåra sjukdomsbesked. Eller samtal om livet och döden, om att stå ut med svåra medicinska behandlingar. Eller konsultation till sjukhuspersonal som behövde stöd i sociala frågor.
 
Jag var ung och oerfaren, och kände mig väldigt osäker. Jag mötte en hierarkisk organisation, där läkarna stod högst i rang. 
 
Jag blev tilldelad ansvar för Strokeavdelningen, Kirurgavdelningen och Lungkliniken. Jag minns mannen som dog i samband med en rutinoperation, och vars fru och barn stod och väntade, i chock. Jag kommer ihåg den unge patienten som vaknade upp med stomi (påse på magen) efter en knivmisshandel. Jag minns en våldtagen och misshandlad kvinna. Jag minns en döende äldre kvinna med lungcancer, utan anhöriga, som ville berätta om sitt liv och blicka tillbaka.
 
På sommaren skulle jag täcka upp för den kurator som bland annat hade hand om abortsamtal och BB-avdelningen. Innan hon gick på semester tittade hon på mig och sa: "Om någon föder ett dött barn, så måste du prioritera det, släpp allt annat".
 
Som ung, och själv ganska nybliven mamma, satte det stor skräck i mig. Hur skulle jag på ett professionellt sätt kunna klara av att stödja någon som fått uppleva något bland det hemskaste som kan drabba en förälder?
 
Jag gick hela den sommaren med en rädsla, en väntan på det värsta. Det kändes som jag skulle kunna hantera vilket samtal som helst, men inte detta..det låg för nära mig själv. Som ett mirakel, så föddes inget dött barn den sommaren, som om någon där ovan tyckte att både potentiella föräldrar och den unga oerfarna kuratorn skulle skonas..?
 
På strokeavdelningen möttes jag av en äldre personal som skulle inspektera mig, den nya kuratorn. Hon hade arbetat länge med strokedrabbade patienter. Hon tittade på min namnbricka, på min vita rock (jag har ett ovanligt efternamn i min hemstad).
 
Sedan sa hon, lite fundersam och brydd: -"Jag kommer ihåg en mycket ung kvinna med det där efternamnet, som kom in med en massiv hjärnblödning. Jag minns henne så tydligt, för hon var ovanlig, hon vara bara runt 20 år och fick ligga inne på avdelningen tillsammans med bara mycket äldre strokedrabbade. Hon blev kvar länge för rehabilitering..och alla..ja alla, tyckte att det var så hemskt, att drabbas så hårt, så ung!..Hon blev helt förlamad, och rullstolsburen...Hon var nybliven mamma till en liten flicka som kom och hälsade på. Du har samma efternamn...Är den lilla flickan möjligen du, kan du ha blivit så gammal..?" Hon mönstrade mig uppifrån och ner.
 
För en stund tappade jag fattningen. Jag var 27 år gammal och hade som arbetsuppgift att prata med andra människor om sorg. Men jag hade inte insett omfattningen av min egen mammas tragedi, förrän jag mötte en luttrad sjuksköterska, som fortfarande kunde minnas en patient, så många år tillbaka i tiden. Uppvuxen med en funktionshindrad förälder, så var jag så van. Eller var jag det? Jag hade inte fullt ut förstått vad det hade inneburit. Hade kanske inte velat förstå. För henne, för min pappa, för mig själv. Vad vi hade gått miste om.
 
Min mamma fick aldrig riktigt vara mamma till mig. Istället har jag fått växa upp och vara mamma till henne. Och all fokus, både hennes egen och andras, hade alltid varit på hennes sorg och förlust. Aldrig på barnets, min egen, förlust.
 
Barn som inte får sina behov tillgodosedda har flera valmöjligheter. Ett val som kanske inte alltid sätts i samband med förbisedda behov, men det är att bli duktig och ansvarsfull.
 
Ansvarsfulla flickor nöjer sig sällan med att vara ansvarsfulla och hjälpande bara på hemmaplan. Där och då förstod jag även mina egna, inre dolda, motiv till mitt yrkesval: Jag följde bara mitt eget mönster. Jag var till för andra och hade svårt att se mina egna behov. Precis som alla andra maskrosbarn hade jag kämpat mig upp, presterat och presterat. 
 
Från den stunden blev jag varse att aldrig glömma bort mig själv, under det att man hjälper andra.
 
Och med mina första upplevelser som socialarbetare kom också en annan förståelse för varför det nästan alltid finns helt logiska förklaringar till varför människor lever sina liv, har sina beteenden och sina sätt att handskas med sina upplevelser på. En del människor får ångest, andra missbrukar, en del flyr in i arbete, en del klarar inte av att ha relationer, en del ser sig alltid som ett offer, andra blir ansvarsfulla och duktiga. En del blir allt på en gång.
 
Lösningen på människors problem finns alltid inom dem själva. När de ser sitt eget mönster.
 
När människor ser sitt mönster, så förstår de vad de behöver göra för att förändra sina liv i rätt riktning.
 
Efter ett år lämnade jag kuratorsvikariatet på sjukhuset. Med nya erfarenheter och insikter. Om människors längtan efter att leva och överleva. Och en ödmjukhet inför människors olika sätt att hantera livets utmaningar, vare sig de kommer till oss i form av sorg eller glädje.
 
 

Vad blire för mat?

Publicerad 2012-08-07 19:26:20 i Allmänt,

När jag kom hem från jobbet idag väntade detta på mig; nyplockade kantareller från Näshultaskogarna. (Barnen som fortfarande är hemma på sommarlov behövde aktiveras, helst utan kostnad. Så fadern tog med dem på svampplockning. Och det fanns tydligen en hel del, precis som många säger. 
 
Så i eftermiddag lagade vi middag tillsammans, utan bråk, som igår. Idag blev det kycklingfileer med kantarellsås, ugnspotatis och grönsaker. Som jag sagt tidigare tycker jag att det är viktigt att maten till vardags går rätt snabbt att laga, max 20-30 minuter. Att ugnssteka ganska tunnt skivad potatis med lite zucchini (den fruktade!) och rödlöksklyftor går fort.
 
Eftersom vi helst äter enligt LCHF till vardags så reder jag inte såsen med mjöl. Jag steker kantarellerna och häller över grädde, och låter det puttra sig lite simmigt istället. Det går naturligtvis bra att ta en matlagningsgrädde istället eller reda såsen som vanligt, om man föredrar det.
 
När jag stekt kycklingen häller jag såsen över den, och strör över salvia, klart!
 
                                                                                        
 
 
      
 
 
  
 
 
  
                                                                                                                                                                                                                     
  
            
 
  
 
     
                                                                           .
 
 

Kebabgrytehelvetet!

Publicerad 2012-08-06 18:14:37 i Allmänt,

Dagens tips på snabblagad middag inklusive ett gräl, ca 20 minuter: Kebabgryta med ris och sallad. (Fast inte om du vill ha husfrid, då får du allt ta bort några av mina ingredienser...)
 
De som har hängt med från början vet att det är min äldste sons dag att laga middag på idag. (Eftersom jag är en engagerad förälder med en massa goda tankar om barnuppfostran så vill jag (vi) att han ska bidra utifrån sina villkor och..ja ni vet. Yada yada, se inlägget om sonen som fixar fiskgratängen). Det fungerade alldeles utmärkt förra måndagen. Men nu är ju vi en helt vanlig, operfekt familj med ett stänk av humörsvängningar.
 
Lite oväntat så gick det helt på tok idag. Det skar sig och blev ett himla drama. Ett kebabgrytedrama för att vara exakt. Sonen hade sett fram emot att laga kebabgryta, men blev inte glad när jag radade upp ingredienserna.
 
Det gapades och skreks, (en vuxen yttrade meningen "du är inte i mitten av universum"), det stampades i trappan, smälldes i dörrar. Och i skrivande stund har det ommöblerats däruppe, så jag antar att jag får ta fönstervägen om jag ska ta mig in till honom. 
 
Varför denna dramatik nu då, undrar ni?
 
Jo, vet ni så hemskt...*viskar*..:jag hade tänkt att det skulle vara... Zucchini..i Kebabgrytan..
 
Zucchini. Denna helvetesgrönsak från dödsriket.
 
Giftig. Fräter tungan på små barn. Med en kräkframkallande konsistens, livsfarlig.
 
Så idag fick jag laga Kebabgryta själv. Vi vuxna njöt av varje tugga, 9 av av 10 poäng. Zucchinihatarens småsyskon åt och gav den 7 poäng. Man kan ju inte vara populär hos alla..
 
Om du nu ändå, trots ovanstående vill prova laga den här grytan, så kommer receptet under bilden.
 
                                                 
 
På en höft ungefär:
 
I pkt frysta kebabstrimlor, viltskav eller liknande
!/2 rödlök, strimlad
4-5 färska champinjoner, skurna i bitar
1 grön paprika
1 bit zucchini
1/2 burk krossade tomater
1 skävtt grädde
1 vitlöksklyfta, hackad
salt, peppar eller andra kryddor valfritt.
 
Sätt i gång riset först. Stek sedan  paprikan, zucchinin, löken och champinjonerna snabbt. Ställ åt sidan. Fräs upp kebabstrimlorna, ha i tomater och grädde, vitlök. Ha grönsakerna på slutet, puttra nån minut eller tre. Om du vill kan du utesluta alla grönsaker och ha vid sidan av.
 
Eller så utmanar du ödet som jag valde idag...de kan ju faktiskt inte alltid få som de vill. De små zucchinihatarna.
 
 
 
 
 
                                                                              

Verandamålning och tjejfest hos K

Publicerad 2012-08-05 19:11:45 i Allmänt,

Gårdagen flöt hastigt förbi, bland annat fortsatte arbetet med att måla verandan och sedan tog en tjejfest hos en vän vid. Jag fick kasta mig in i duschen för att försöka få bort de värsta färgfläckarna och hann inte med något blogginlägg igår.  Och imorgon drar jobbet igång igen efter en lång semester...
 
Nu hamnar jag säkert snabbt i vardagslunk igen, och med det kommer en massa middagsplaneringar som jag hoppas dela med mig av. Förhoppningsvis, ska jag väl säga. Bloggande och semester har ju funkat utan stress, men det kanske blir annorlunda när alla måsten kommer på igen?
 
När jag i övrigt sitter och summerar helgen känner jag en stor tacksamhet över att vara lyckligt lottad på så många sätt. Framförallt för att vi har så fantastiska vänner. Alla lever hektiska liv med många måsten, ändå tar de sig tid att komma hit och hjälpa oss att måla klart. Bara innertaket är över 50 kvm, och att stå och rolla med långa skaft har säkert tagit på både axlar och nackar på dem.
 
Så jättetack till framförallt G, C, F och C (och till mor och far som hjälpt till så gott de kunnat, utifrån sina förutsättningar). 
 
Och tack till fina K, som ordnat jättetrevlig tjejfest! Lycka till i nya lägenheten.
 
Publicerar lite blandade bilder nedan från gårdagen, från både måleriverksamheten och ett par matbilder från K.
                                                                                                      
 
                               
 
One of the best från www.bestbemanning.nu/ kanske? Till lunch blev det lasagne. Som inte var god. Enligt mina mått mätt.. Men den fick duga :)
 
                                       
 
Två strykningar, än så länge. Osäker på om det kanske kan behövas en till. Mycket arbete, men vackert blir det. Staket blir det om två veckor kring ena delen där vi ska ha matbord.
 
 
 
                       
 
                                                      
 
Kaffe och Kardemummabulle går alltid ner?
 
 
 
 
Fest hos underbara K som ordnat invigningsfest i nya vindslägenheten, supergod mat och dryck serverades. Helt vegetarisk sallad, innehållande bland annat spenat, canellinibönor, rödbetor och ost. Till det surdegsbrödskivor stora som..tallrikar..typ :)
 
                                                              
 
Till efterrätt, morotskaka, smaskigt värre :)
 
    
 
 
 
                                                                  
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                    
 

Bloggerskornas Bästa Blåbärsmuffins

Publicerad 2012-08-03 15:09:11 i Allmänt, Kaffebröd,

 
Kaosdirigenten och Vi3motvärlden kom på besök med sina ungar idag. Tanken var att diskutera bloggande i allmänhet och fika. Kaosdirigenten är ganska ny som bloggare, precis som jag medan Vi3motvärlden är en gammal räv.
 
Kaosdirigenten hatar choklad av någon helt ofattbar anledning, så jag fick smöra lite och baka blåbärsmuffins. Mitt absolut bästa grundrecept för muffins (om du vill ha bär i dem) kommer här:
 
125 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
 
Rör smör och socker poröst, ha sedan i äggen följt av mjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker. Ha i mjölken.
 
Blanda i valfria bär eller frukt, tex hallon, blåbär etc. Skeda upp i muffinsformar i muffinsplåt, (ca 12 st).
Grädda i 200 g i ca 15-20 min.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skulle du vilja vara ihop med dig själv?

Publicerad 2012-08-02 22:01:47 i Allmänt,

Jag läste en krönika häromdagen med rubriken "Så levde de lyckliga..".. I inledningen skriver krönikören om att hon för några år sedan fick en fråga, nämligen den om hon skulle kunna tänka sig att vara gift med sig själv. Hon fick en rejäl tankeställare kring hur hon betett sig i relationer. Hon kunde inte heller svara ett förbehållslöst "Ja" på frågan, vilket att fick henne att ännu mer fundera över sitt sätt att vara och bidra i de kärleksförhållanden hon levt i.
 
Efter en kraschad relation tvingades hon skärskåda sig själv och för hennes del ledde det till en livsavgörande förändring: att ta ansvar för sitt eget och sina val, och sluta försöka förändra sin partner. Att kommunicera rakt och tydligt, uttrycka sina behov och sluta med tramsiga krav.
 
Jag tänker att det ligger en hel del i det, och frågan är intressant. Krönikan var skriven utifrån ett reportage senare i tidningen med just rubriken "Skulle du vilja vara ihop med dig själv"? Och..ja, skulle man det?.. Det är något att fundera över :)
 
Svaret på frågan varierar nog från dag till dag, skulle jag tro, om jag går till mig själv...Jag frågade min man vad han skulle sakna mest med mig om vi slutade vara ihop, och han svarade snabbt "din humor". (Observera inte min kokkonst!?) Jag skulle sakna all den trygghet, lugn och stabilitet han står för. (Jag lever med en sällsynt genuint god människa, som bara blir arg om han inte får Naanbröd till sin indiska mat. Nästan).
 
Just idag hade jag annars förövrigt älskat att vara ihop med mig själv. Trots två diskbråck har jag skött mig exemplariskt, och klarat av både att måla lite på verandan och producera en måltid. Jobbar jag i brösthöjd utan att böja mig, så har det fungerat hyfsat. Idag i allafall. Vi får se om det straffar sig med sängläge imorgon. Diskbråck är inget jag rekommenderar!
 
 
 
 
 
 

Going bananas på en onsdag

Publicerad 2012-08-01 20:09:08 i Allmänt,

Jag vet inte var den här dagen tog vägen, jag har till och med tagit en tupplur. Vår veranda börjar vara färdigbyggd, nu väntar vi bara på plåtslagaren som ska fixa taket ordentligt. Det kommer bli en amerikansk veranda, där vi ska kunna samla familj och vänner (även när det regnar) det ser jag fram emot jättemycket. Till helgen kommer några vänner och ska hjälpa oss att måla, vilket blir ett tillfälle att utfodra dem med något, vi får se vad jag hittar på..jag vet att en av dem älskar lasagne..
 
På eftermiddagen tog kreativiteten över, jag hittade gamla bananer och tyckte att de kunde vara bra att ta reda på dem. Jag har svårt för att slänga mat, och försöker hitta sätt att använda det som det fortfarande inte är fel på.
 
Det blev en banankaka. Lätt att göra, god att äta. Om man täcker den med Philadelphiafrosting blir den som en tårta. Bananerna gör den saftig och hållbar.
 
 
 
Onsdagseftermiddagen avrundades hos grannarna, med en snabb LCHF-grill. Köttfärsspett, tzatziki, grönsaker. Spetten är enkla att fixa. Rör ihop med en skvätt grädde, 1 ägg, sambal oelek, spiskummin, vitlök och lite flingsalt med hickorysmak (lite rökig smak). De blir lite lösa när man inte har i ströbröd, så tillsätt det om du inte är strikt med ditt kolhydratintag :)
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela