HullerOmBullar.blogg.se

Missa inte Ikeas julbord!

Publicerad 2012-11-28 01:03:00 i

Det var en mörk och regnig tisdag i november. Det hade verkligen regnat hela dagen, och blåsten gick genom märg och ben, på hemväg från jobbet.

Dagens hämtning av barn och vem som ska handla på vägen hem, avhandlas med maken via mess.

Då skriver han plötsligt "Ska vi inte sticka till Ikea och äta deras julbord, till middag ikväll"?

Sagt och gjort. En stund senare är vi på plats. Det visar sig direkt, att det är ett helt ok julbord. Ja, till och med långt över förväntan..och då är vi bägge ganska kräsna. Till priset av ca 400 kr med dryck, äter två vuxna och tre barn julbord, just nu. 99 kr per vuxen och 49 kr för barn upp till 12 år.

Ta en tur dit, vetja:)

Chokladmazariner på en söndag

Publicerad 2012-11-25 15:37:00 i Lästips, Vänskap,

När man har bakning som en av sina hobbies, så kan man inte äta allt som kommer ur ugnen. Åtminstone inte ensam..

Då är det tur att det finns tacksamma människor att baka till. Imorgon är det min mans arbetskamrater som han lovat någon form av uppmuntringsfika. Egentligen borde jag ju låtit honom baka själv, men nu är ju jag en väldigt snäll person:)..och hans arbetskamrater är fina vänner som förtjänar det bästa.

Så det blev chokladmazariner med espressoglasyr, här på söndagseftermiddagen. Riktigt goda, kan rekommenderas. Inte svåra att baka, men en del pyssel var det. Formarna ska fodras med en chokladdeg, för att sedan fyllas med en smet på bland annat mandelmassa, choklad och ägg. 

Receptet hittar du i systrarna Eisensmans kokbok "Sommarens söta" (med underrubrik; recept för soliga och regniga dagar). Deras böcker ger alltid ny inspiration, titta gärna också i "Två systrars söta" (2005) och "Vinterns söta" från 2007).

Stens middag

Publicerad 2012-11-24 17:47:00 i

Gårdagskvällen tillbringades i både gott och trevligt sällskap. På min arbetsplats går nämligen "Stens middag" årligen av stapeln i november, med därpå följande personalfest. En matintresserad kollega, Sten, startade något, som kommit att bli en tradition. Han sätter ihop en trerättersmeny som intresserade kollegor kan anmäla sig till att vara med att laga, och servera. Under hans överinseende har många trerätters lagats och serverats genom åren. Själv var jag med och lagade maten för två år sedan, och det är minst lika kul att delta i köket som att vara "gäst". Igår kväll fick jag nöja mig med att avnjuta middagen, huvudrätten var den bästa jag ätit hitills. Tack till Sten och alla andra fantastiska kollegor för en fin kväll! 

Vad vi åt tillsammans? Här kommer det:

Meny

Pilgrimsmussla och kräftstjärtar, Trappisthollandaise och apelsinbrässerad fänkål

Hjortfile med kastanjepure, brässerad savoykål, skogssvamp och rödvinssky

Petits-choux med hallonmousse

 

 

Om härskartekniker i vardagen

Publicerad 2012-11-22 20:21:00 i Allmänt, Kommunikation,

Under eftermiddagen fick jag anledning att fundera över det här med härskartekniker. Det är rätt lätt att råka ut för dem, att själv utsätta sig för dem (eller till och med vara den som utövar någon av dem, om man inte tänker sig för).
 
I mitt fall var jag på ett möte, väl förberedd och påläst. Under mötet överraskades jag av både ett osynliggörande och ett plötsligt utfall från en annan mötesdeltagare. Även en annan deltagare utsattes för liknande behandling. Jag blev direkt obehaglig till mods, kände skuld och skam, utan att riktigt förstå varför. Att känna sig utsatt på det sättet, inför en grupp av människor, var jobbigt (trots att jag vanligtvis är en person med skinn på näsan). Utfallet gjorde mig tyst. I efterhand ångrar jag att jag inte sa något om det. Så tekniken i sig får tyvärr sägas vara effektiv. Och vanlig. Varför gör vi så mot varandra?
 
Själva begreppet "härskartekniker" myntades av den norska socialpsykologen Berit Åhs. Hon formulerade 1976 en lista på beteenden som människor använder mot varandra för att undertrycka och förhindra andra människor att utöva makt. Dessa kallade hon härskartekniker. Härskarteknikerna citeras ofta ursprungligen som de metoder med vilka till exempel kvinnor eller andra negativt särbehandlade grupper, förhindras att påverka sin egen situation. 
 
- Osynliggörande
- Förlöjligande
- Undanhållande av information
- Dubbelbestraffning
- Påförande av skuld och skam
 
"..Att känna igen härskartekniker innebär att man kan avslöja, minska rädslan och reducera effekterna av dem, om man utsätts.." Så säger retorikexperten Elaine Eksvärd och framgångsföreläsaren Annika R Malmberg, som under hösten turnerat med föreläsningsshowen "Lilla gumman", om just härskartekniker. 
 
"..Du kan uppfattas som ett hot för att du är yngre, för att du är snygg, duktig eller har en massa bra idéer. Du stör helt enkelt normen, säger Annika R Malmberg som menar att föreläsningsshowen ”Lilla gumman” behövs därför att många inte vet om att de är utsatta för härskartekniker. Det gäller särskilt kvinnor. De känner sig mindre värda när det i själva verket är den person som använder sig av härskartekniker som är osäker. Tyvärr förminskar tjejer gärna sig själva, och säger saker i stil med ”Jag har en liten idé" eller "Jag har lite att pyssla med”. Det är att förminska dig själv. Bli trovärdig och vinn respekt!.."
 
Det är inte bara män som utövar härskartekniker mot kvinnor, utan förekommer i alla möjliga konstellationer. Det finns inget specifikt manligt över härskartekniker. "Är t ex kvinnor alltid så generösa mot varandra?"..undrar Annika R Malmberg. Svaret är nej, det är vi inte alltid.
 
Själv blir jag påmind om att själv aldrig använda mig av dem. Och vara bättre förberedd nästa gång det händer, istället för att bara bli tyst. Det kan aldrig vara ett framgångsrikt sätt att vare sig förlöjliga, förminska eller påföra människor skuld och skam. Att använda härskartekniker är heller definitivt inte ett bra sätt att tillvarata kraft, driv och nya ideer. 
 
 
 
 
 

Betraktelser inifrån och utifrån; att ha ett barn med ett neuropsykiatriskt funktionshinder.

Publicerad 2012-11-20 19:35:00 i Barn och familj, Elevhälsa, Föräldraskap, Neuropsykiatriska funktionshinder, Skolfrågor, Skolkurator,

Föreställ dig att du sitter på ett viktigt möte, och bara hör var tredje mening ungefär. Eller att du pratar med vänner och bara uppmärksammar vissa delar av det de säger. Eller tänk dig in i hur det skulle vara att få viktiga instruktioner, men bara uppfattar en tredjedel av dem? Svårt, pinsamt och jobbigt, eller hur?
 
Det är rätt lätt att tappa förståelsen för helheten då. Verkligheten blir fragmentarisk, och man måste hitta strategier för att försöka hålla uppmärksamheten uppe. För detta krävs energi, och man blir fortare trött. Att sätta sig in i hur det är att leva med en uppmärksamhetsstörning är inte lätt.
 
Idag ska jag skriva utifrån mina egna erfarenheter. Både som förälder till ett barn med svårigheter, och utifrån min egen yrkesroll.
 
Jag har pratat igenom tillkomsten av det här inlägget med min 12-årige son. Jag skriver detta med hans samtycke. Vi tycker båda att det är viktigt att sprida information om ett funktionshinder som inte syns; ADD, vilket står för Attention deficit disorder.
 
Att ha ADD innebär att man har en form av ADHD, där huvudproblematiken främst handlar om uppmärksamhetsproblem, och inte motorisk rastlöshet. I min sons fall tillkommer det att han har nedsatt arbetsminne och dyslexi. (Ingen person med ADD är den andre lik, men den gemensamma nämnaren är problemet att hålla uppmärksamheten uppe).
 
Ouppmärksamheten och det nedsatta arbetsminnet innebär bland annat att han ständigt tappar bort saker, samt har svårt att organisera och planera tillvaron. Ibland behövs en hel del utifrånkommande stöd för att få vardagen att flyta. Motivationsproblem har också ingått som ett stort problem. Trots att vår son är smart, så har han inte kommit "till sin rätt". När man bara hör var tredje mening, blir det svårt att t ex tillgodogöra sig lektioner.
 
I vårt moderna samhälle är det väldigt mycket jobbigare att ha uppmärksamhetsproblem, än vad det hade varit att ha det i..tja i t ex en turkisk bergsby. Vårt samhälle har ju rätt höga krav, särskilt i skolan, där man behöver ha tillförlitlig åtkomst till sitt minne, att kunna organisera, planera och ta eget ansvar. Konsekvenserna av ADD är alltså större eller mindre, beroende på vilket sammanhang man befinner sig i. Det blir också ett större eller mindre hinder i skolan, beroende på hur väl skolan kan ta hand om elever i behov av särskilt stöd.
 
Som förälder har jag suttit i oändligt många möten i skolan, tillsammans med sonen. Som jag nämnt tidigare har jag turen att ha kunskaper i ämnet utifrån mitt eget yrke, Det är betydligt värre för de barn som inte har föräldrar som förstår. (Sämsta utgångspunkten är förstås när vare sig föräldrar, barnet ifråga eller läraren, lyckas upptäcka svårigheterna och se till att undervisningen anpassas utifrån det).
 
Reaktionerna i skolan har under åren varit blandade, och helt beroende av lärarens ork och möjlighet att sätta sig in i problematiken. Många gånger uppfattar jag att vi upplevts som lite besvärliga, även om jag under senare år märker att kunskaperna har växt i skolan kring vad neuropsykiatriska svårigheter innebär.
 
Varför är det viktigt att förstå sig på ADHD och ADD? Ja, framförallt för att det är väldigt vanligt. I en vanlig skolklass säger man att det är runt 2-3 stycken elever som har dessa svårigheter. I en IV/IM-klass på gymnasienivån är de ofta fler. Obehandlade och/eller utan stöd, så finns det en risk att man t ex misslyckas med sina studier.
 
ADD och ADHD är egentligen inget annat än en naturens variation, våra hjärnor ser olika ut. Med ganska små medel kan man göra tillvaron uthärdlig. Det är min uppfattning, både i min roll som förälder och som skolkurator, att det kan vara viktigt att det utreds och diagnosticeras, (men jag är medveten om att det finns andra som tycker annorlunda när det gäller den frågan). 
 
Specialpedagoger med bred kompetens inom inlärningssvårigheter och NP-spektrum, har möjlighet att omsätta sina kunskaper  till pedagogiska strategier som kan nedtecknas i åtgärdsprogram. Först då blir det ett stöd både för eleven och de lärare som skall undervisa.  
 
Är då en tillrättalagd undervisning i skolan, ett tillräckligt stöd? Ja, ibland är det faktiskt fullt tillräckligt, i kombination med stöd hemma. Dock behöver stödet individanpassas, för att inte störa barnets självständighetsutveckling. (Här är jag för övrigt tillbaka till hur viktigt det är med tillgång till en välfungerande elevhälsa, med tvärprofessionella kompetenser, som kan vara till hjälp). 
 
Som många känner till, så finns det även medicinering. För att få prova medicin så måste man vara utredd och diagnosticerad. Som föräldrar har vi varit negativt inställda till medicinering från början, men efter mycket om och men har han fått prova.
 
Hur det har gått?
 
Det har varit som att vända på en hand. Vi är förvånade över skillnaden. Han kommer ihåg vad han ska göra, han är inte lika trött, han tar eget initiativ till att göra alla läxor och det är mycket mindre stök och bråk. Han är gladare, känner hopp och känner att han hänger med. Han kan sitta och prata med oss och följa en konversation!
 
Är det fel att medicinera barn? Ja, en del tycker det. Jag vet många som blir provocerade, och tycker att det "är samhället som ska ändra på sig". 
 
Men ingen föreslår att ett hörselskadat barn skall vara utan en hörapparat, och att det är bättre att alla lär sig teckenspråk istället? För så kan vi ju faktiskt tänka på det; att en del barn har osynliga funktionshinder, och har behov av olika typer av hjälpmedel.
 
Jag hoppas att vi i framtiden kan lära oss att se på medicinering som ett hjälpmedel av flera, för de som har behov av det. I kombination med en större kunskap om vad det innebär att ha ADD eller ADHD förstås, och vilka konsekvenserna kan bli om vi låter stödet utebli.
 
Vi behöver också bli bra på att skilja ut ADD/ADHD från den typen av koncentrations/uppmärksamhetssvårigheter som kännetecknar de barn/ungdomar som lever under svåra hemförhållanden/socialt utsatta förhållanden/stress. Dock kan stödet i skolan behöva anpassas på samma sätt, men med tillägg av annat utifrånkommande stöd. Men det ska jag nog återkomma till, i ett annat inlägg :)
 
 
 
 
.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fixa rummet -med hjälp av återanvändning

Publicerad 2012-11-18 14:16:00 i Barn och familj, Leva tillsammans,

Idag var det dags att fixa till minstingens rum. Han har vuxit ur sin säng, och saknade ett skrivbord bland annat. Barnafadern är hemma igen efter en veckas frånvaro, och han åkte därför naturligtvis omgående på arbetsuppgifter. Med tanke på ryggproblemet är jag bäst på att chefa just nu. (Läs:annars också).

Egentligen är jag lite kluven inför inredning som aktivitet överhuvudtaget; jag vill att det ska vara fint, men är hopplös på att planera och köpa in, och har ingen ork eller lust att hålla på. Det är tråkigt helt enkelt, och så ogillar jag till viss del detta ständiga konsumerande. Att återanvända saker kan vara kul, men jag kommer som sagt nästan aldrig till skott att vare sig måla om, eller piffa till.

Idag kommer lite bilder på resultatet av att pappan i familjen, med hjälp av barnen, lyckades få till några omgörningar:

Skrivbordet köpte jag för runt 400 kr för typ 15 år sedan. Jag hade satt ut en annons om att jag ville köpa ett litet skrivbord (vi pluggade då, och jag behövde ett snabbt, som skulle få plats..jag förstår dock inte än idag hur vi fick in det i förarhytten på vår lilla Opel?).

Jag lät måla om det för ett par år sedan, och sedan har jag inte använt det. Idag åkte det in till sonens rum, och han gillar det jättemycket..och visst blev det fint? Stolen är också ett gammalt inköp för runt 50-lappen från Ikeas fyndhörna, som vi fått laga genom att skruva åt benen.

Sedan tidigare har vi en gammal byrå, som är arvegods. Ibland har jag funderat på att måla om den. Men han har så mycket vitt, så jag tror vi ska behålla den som den är. Växasängen i furu köpte jag billigt på Blocket för längesedan, Den skruvades idag isär och förlängdes idag, så istället för att köpa en ny får den hänga med ett par år till. Egentligen behöver han ett sängbord, men det fick bli två gamla backar från storebrors rum som får ta på sig den uppgiften. Den senare donerade även en gammal skrivbordslampa som blivit stående utan att användas. En några år gammal Billy-bokhylla med luckor hade sedan tidigare en plats i vårt allrum, men fungerar utmärkt bredvid det nya skrivbordet. Mattan är jättegammal, och får duga fortfarande.

Och..slutligen.. så här ser det ut i storasysters rum och i vårt allrum just nu. Hon tyckte det var roligare att hjälpa till och fixa brorsans rum, och helt plötsligt hamnade det massa mer bråte ute i vårt tv-rum..? Nåja..ett rum är ju i allafall fint..? :)

.

 

 

Drömtydning och nakna, förvirrade sömngångare

Publicerad 2012-11-14 19:17:00 i Allmänt,

Det här med sömn och drömmar är ju riktigt intressant. I morse var jag helt slut när jag gick upp. Under natten hade jag vaknat flera gånger av att jag kröp omkring i jättetrånga tunnelsystem, och letade efter att komma ut. Det var fysiskt jobbigt, jag var trött i musklerna och varm, och jag kunde inte somna om.
 
Just nu ligger det nära till hands att tolka den på flera sätt, alltifrån att jag känner mig allmänt fången och inte kan använda min kropp som jag vill t ex. Alternativt att jag är missnöjd med en rad saker som jag vill påverka, men inte förmår göra något åt. Den tredje, bidragande orsaken var säkert att jag faktiskt låg väldigt trångt, då två barn bestämt sig för att det var en superschysst ide att sova ihop med mig...
 
Brukar du fundera över vad du drömmer och vad dina drömmar kan stå för/gestalta? Jag gör det ofta. Det är inte flummigt alls med drömtydning, jag tänker att det är helt rimligt att vårt undermedvetna vill säga oss något då och då.
 
Oftast drömmer jag roliga och bisarra drömmar, men vid minst 2-3 tillfällen har jag tappat alla tänder vilket jag upplevt som väldigt obehagligt. En annan gång åt jag pytti-panna när jag var klädd i en fin brudklänning, och sölade ner hela klänningen med rödbetor (!). Den drömmen fick jag rätt många intressanta tolkningar av, kan jag säga, när jag skrev om den på facebook. Jag kunde känna att det låg mycket i det som vänner tolkat in, som jag själv först inte reflekterat över..
 
Ibland har jag fortsatt att drömma fast jag är uppe och går. Att gå i sömnen är något flera i familjen sysslat med.
 
Numera händer det inte ofta, men under några år gjorde jag många märkliga saker i sömnen. Bland det roligare som hänt, (och som är absolut sant och kan intygas av andra), är att jag lämnade huset jag bodde i en vardagsnatt (ett höghus i bostadsområdet Årby, för de som känner till det) när jag var i 15-årsåldern. Jag släntrade ut halvsovandes, klädd i trosor. Jag tror att jag var i ett dvalliknande tillstånd. Vid ett övergångsställe ett par hundra meter bort, i en stor korsning, mötte jag en äldre onykter man som tilltalade mig och frågade var jag var på väg. Först då vaknade jag till och sprang hem. Väl tillbaka var porten låst, och jag fick kasta sten för att väcka min pappa. Tyvärr var det här under en period när jag var känd för att hitta på alla möjliga rebelliska dumheter, så jag blev insläppt under en rejäl utskällning för att han trodde jag tänkt rymma (men ångrat mig? För det hör ju absolut till vanligheterna att de som rymmer, helst gör det i bara trosor?).
 
Men den absolut allra roligaste sömngångarberättelsen, som är en favorit i repris, står en av mina gymnasieklasskompisar för. Hon lyckades som vuxen bli utelåst i bara trosor, efter att ha gått ut i sitt trapphus i sömnen, i sitt hus i centrala Eskilstuna. Hennes pappa var polis och arbetade i polishuset en bit bort, så hon tog helt enkelt en dörrmatta som skydd för brösten och sprang hela vägen till faderns arbetsplats. Väl där fick hon låna häkteskläder av pappans kollegor, i väntan på undsättning!
 
Det är ingen risk att hon tillåts glömma bort det heller, för vi är några stycken som brukar påminna henne om det...Senast var det en gemensam vän som bloggade om det, så jag är bara nr 2 att slänga ut det i bloggosfären! Men jag vet att hon bjuder på det, min underbara Lotta.
 
..Och med det önskar jag alla en god nattsömn, för det tänker jag ha, efter min arbetsamma natt. Om jag får ha sängen för mig själv vill säga, för det har vi inte sett än!

Lapskojs, lapkojs, eller lappsko?

Publicerad 2012-11-13 17:46:00 i

Vad blir det för mat? Idag var det arbetskamrater som bidrog med inspiration inför kvällens middag. Över lunchen avhandlades både det ena och andra, matminnen från skolmatsalen på 80-talet bland annat. Till slut var turen kommen till Lapskojs.

Så det fick det bli! Lapskojs med inlagda rödbetor. Lättlagat och lättuggat. Barnen ger den godkänt, även om det inte direkt var hurrarop kring bordet. För den riktigt intresserade kan jag berätta att rätten (allt enligt Wikipedia förstås;) finns i olika varianter i olika länder, men ändå räknas till svensk husmanskost. 

Lapskojs är inte svårt att laga. Man kokar potatisar i småbitar, på typ 5-10 minuter, och häver i en sådan här burk, t ex saltat kött i konserv. (Jag tror den kostade 19 kr på Willys, så det är både en snabb och billig middag). Salta, peppra, ha i en klick smör och lite mjölk. Vispa och sedan är det klart. 

 

 

Sexiga sjukgymnaster födda 72-73 undanbedes vänligt men bestämt!

Publicerad 2012-11-12 19:01:00 i Allmänt,

Idag har jag gjort något så ungdomligt som att både genomgå en njurröntgen OCH besöka sjukgymnasten på en och samma dag. Den här gången var den senare en urmysig liten farbror i lagom långt ålderspann från mig. När man hålls som kund i den här Naprapat-Kiropraktor-sjukgymnast-massör-och kampsports-akupunktörsvängen så måste man nämligen välja noga. Efter att som kund ha hållit uppe konjunkturen i branschen, har jag hunnit genomleva (läs genomlida) ett och annat.  
 
Om man ska stå där i urtvättade grå trosor och sladdrig bh, höstblek OCH behandlas med akupunktur och el, knådas, stå på alla fyra och puta med stjärten och ömsom svanka, rulla på tennisbollar, böja sig framåt med stjärten i vädret och nudda golvet med båda händerna, hasa runt på skumgummirullar på golvet, göra kissande hunden på britsar i ansiktshöjd på fokuserade sjukgymnaster, få sätesmuskulaturen masserad till småsmulor, få sin rygg rollad med en pizzaslicer med taggar, och därefter fönad med en gammal fön från 1972 (Ja, det är sant, det var när jag provade den alternativa medicinen)..så gäller det framförallt att inte vara BLYG.
 
Det gäller att vara någotsånär avkopplad och bekväm. Så därför har jag sedan en tid en regel. Sjukgymnaster och andra behandlare väljes med omsorg. De får helst inte vara födda på 70-talet, och helst ska de vara oattraktiva, så jag kan fokusera på något annat än om jag klippt tånaglar eller kommer ovaxad.
 
Så tillbaka. Idag var jag hos min lilla mysige sjukgymnast. Honom är jag avkopplad med. Han pratar lagom mycket, om rätt saker. Idag berättade han om när han sett "Simon och Ekarna" på bio. Och att han gråtit en liten skvätt. Det känns sympatiskt och tryggt, samtidigt som han fokuserat stryker på mina lår för att kolla om jag har olika känsel på olika sidor. Ja, ni hör ju själva. Det vore ju fullständigt otänkbart att Snygg-Erik, 38 år står och gör detsamma. Och böjer och baxar runt en, där på britsen, och trycker på triggerpunkter..Nej. Usch!
 
Jag hade en gång en sådan sjukgymnast. Det var på den tiden då jag hade normalt ont i ryggen (vad nu det är, men det var underbart, jämfört med nu). Jag gick där så ofta att det kändes som att vi dejtade till slut. Den relationen rann ut i sanden när mina besvär blev lite mer..ja hardcore. Ni förstår. 
 
Nej, lagom mysiga äldre män i 65-årsåldern är min melodi. När jag själv blir 65 vet jag inte riktigt vad jag ska hitta på. Vad tror ni om mina chanser att finna en sjukgymnast runt 90 bast så där, som fortfarande orkar vara yrkesverksam..?
 
Eller så har jag behandlat min fåfänga med KBT tills dess. Så var det nog. 
 
 
 
 
 

Den vita skåpbilen. Att vara rädd jämt är att sluta leva.

Publicerad 2012-11-09 13:39:00 i Barn och familj, Föräldraskap, Skolfrågor, Skolkurator,

Idag drar man som medmänniska och förälder en lättnadens suck över att den snart 10-åriga Göteborgsflickan, som försvann på vägen till skolan igår, har kommit tillrätta. Missing people gjorde ett otroligt jobb. Ni som var med och letade är beundransvärda. Med Englas öde i bakhuvudet är det inte så konstigt att man blir illa berörd. Hur många gånger har vi inte själva tänkt oss in omständigheten att ens eget barn skulle utsättas för våldsbrott, eller försvinna. Nu är det inte speciellt vanligt att småflickor försvinner, men i ett sånt här sammanhang slår våra reptilhjärnor igång direkt. Det märks också på våra egna reaktioner, som t ex när rykten om vita skåpbilar dyker upp med jämna mellanrum.
 
Det är inte längesedan vi hade en incident i mitt bostadsområde, där några barn på en busshållsplats erbjudits att bli upphämtade av en människa i en vit bil under märkliga förespeglingar. Barnen tackade nej, och information/varningar om denna händelse cirkulerade under ett par dagar på facebook. Det uppdagades sedan att det fanns en naturlig förklaring till det inträffade. 
 
Vi var då många föräldrar som redan hunnit fundera både ett och två varv på om vi skulle börja skjutsa våra barn till och från skolan, istället för att för att låta dem åka buss. Innan händelsen var klarlagd, hann vi i vår familj under ett visst obehag, fatta beslut om att låta våra barn fortsätta att åka, och istället förbereda dem genom samtal.
 
Att prata med barn (utifrån deras ålder) om att de "ska akta sig för.." eller förhålla sig till.. är inte speciellt lätt, men måste göras. Så pass intelligenta är vi, att vi undviker att beskriva potentiellt farliga fula gubbar i en viss ålder, för en förövare kan ju se ut precis hur som helst, och också förmodligen vara hur trevlig som helst. Dessutom vill vi inte att barnen ska bli rädda, och gå och se sig över axeln hela tiden. Så att förhålla sig på en lagom nivå, är en utmaning, när man rustar sina barn för livets alla tänkbara utmaningar (och eventuella faror?).
 
När man tar del av nyhetsrapporteringen så förstår man att att många föräldrar/vuxna i närområdet, och kring flickans skola, är i chocktillstånd och möjligen idag, på väg in i reaktionsfas. Hur kunde det hända, detta missförstånd mellan skola och hem? Hur kunde hon få vara borta från skolan en hel dag, utan att man ringde hem, undrar en förälder. Det framgår att många önskar att någon ställs till svars, att ansvar utkrävs.
 
Det visar sig, hur det blir med den biten. Jag hoppas personligen att både föräldrar, elever och personal får hjälp att hantera det som hände. Jag har respekt för reaktionerna, i sitt sammanhang, och hoppas att de drabbade känner sig bemötta. Trots det, måste vi ibland kanske acceptera att den mänskliga faktorn existerar. Vi har aldrig garantier för någonting. Trots att vi önskar bygga trygga skolorganisationer, med tydliga rutiner och perfekta handlingsplaner, så begås det fortfarande misstag. 
 
Vi alla måste förhålla oss till livet på det sättet, att det kan hända saker utanför vår kontroll. Men vi kan inte gå omkring och göra riskbedömningar och vara rädda jämt, för det vore att sluta leva. 
 
Jag hoppas att flickan det gäller och hennes familj nu får lugn och ro, och att hennes foto slutar att exponeras i medier, så att hennes vardag kan normaliseras igen, så fort som möjligt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Den fula verkligheten

Publicerad 2012-11-08 19:17:00 i Allmänt, Barn och familj, Föräldraskap, Leva tillsammans, Livspussel,

"..Det är mörkt och instängt i mitt sovrum och jag tittar upp i taket. Jag ligger som ett kryss i sängen med otvättat hår, och gårdagens trosor och har ingen tanke på att stiga upp. Mascaran och eyelinern från kvällen innan ligger som ett lager under ögonen och jag luktar allt annat än ett knippe rosor. Jag vänder och vrider mig mellan sängkläderna som borde ligga i tvättkorgen istället för i min säng..Som vanligt tar jag upp min Iphone för att kolla Facebook, Twitter och Instagram när jag vaknat. Bilderna som möter mig är allt annat än skabbiga. Folk har postat foton på soliga höstpromenader, en "söt valp" som gäspar, snygga outfitbilder, en fräsch lördagsbrunch, barn som skrattar, ett vackert landskap, poserande från provrum och en båttur där det dricks vin..."

Nej, det är inte jag som skriver ovanstående. Men det hade kunnat vara jag, eller du kanske? Jag skrattar när jag läser Sofie Strandbergs krönika. Vad hon vill ha sagt är att vi alla vill visa upp vår bästa sida, dela med oss av vår yta, det polerade och tillrättalagda, på nätet.

Det är på inget sätt standard att fara omkring och fota det fula, stökiga och sjaskiga. Vi lägger inte gärna ut statusar där vi ordagrant återger gräl och osämja eller vardagstristessen. Hon vill påminna om det vi alla vet egentligen, att livet inte ser ut sådär, som på våra stylade bilder av oss själva, våra hem och våra familjer. Hos vissa väcker det ångest, bland andra tas det med en axelryckning. 

Vi kanske skulle börja bli bättre på att lägga upp fler foton på den stökiga vardagen? En kul sida på Facebook heter "Family living - the true story". Där samlas de äkta hemma-hos-bilderna, (tyvärr har jag inte lagt upp någon själv där än), men skrattat lite halvhysteriskt igenkännande. Projekt som aldrig blir klara, halvrenoveringar och allmänt stök. Skitkul och nödvändigt, som omväxling till alla perfektionsbilder. En gång i tiden köpte jag tidiningen "Hus och hem", men det har jag gett upp för längesedan. (Alla som har barn och inte lider av städtvång vet ju hur det fungerar).

Själv funderar jag på att fota alla mina fönster, alla saknar blommor. I princip alla. (De dör ju bara, så jag har gett upp att lägga pengar på det). Eller min hall, som jag brukar återkomma till, som ser ut som en golvgarderob.

Just nu har jag en hallbyrå, som är full med ca 10 klistermärken som det står "Melvin" på. (Vilket hade kanske varit lite ok, OM det hade bott någon Melvin här överhuvudtaget). Huset saknar också saker på väggarna, trots att vi flyttade in 2004. Jag brukar låtsas att jag gillar den sterila inredningsstilen :D

Cupcakesbakande (hjälp) och inredningsintresserade kvinnor får sig också en släng av sleven, läs t ex den här bloggen 

 http://skrietfrankarnfamiljen.blogspot.se/2009/09/family-living-true-story.html

(Till mitt försvar vill jag ändå säga ...att det förstår ni väl att om man lägger ner mycket tid på bakning och matlagning, som jag till exempel, så får annat stryka på foten..)? 

Hur som helst, verkligheten är ful emellanåt..ibland jäkligt stökig, och allt annat än perfekt. Men ändå helt ok. Ingen behöver låtsas för mig, och jag tänker inte låtsas det för dig :)

 

 

 

 
 
 

Indiska matminnen från Brickebacken och Tybble

Publicerad 2012-11-04 19:49:00 i

I helgen som gick har trädgården förberetts för vintern. Mannen i familjen har rensat hängrännor, och gräsmattan är klippt för sista gången. Barnen har lekt mycket ute, och förmodligen hoppat i studsmattan för sista gången. Det är både vemodigt och samtidigt lite skönt, att börja vistas mer inomhus. 
 
  
På eftermiddagen drog vi oss in och började fundera över söndagsmaten. För många år sedan när vi pluggade i Örebro, så lärde jag känna en klasskompis som var adopterad. Hon hade sina rötter i Indien och var uppvuxen med sydindisk mat. Hon var jätteduktig på att lära ut den matlagningen, och vi fick flera gånger, otroligt goda, måltider serverade. Särskilt en rätt har jag fortsatt att laga genom åren. Den kallas för Kungligt Lamm, Shahi Korma. Det är en supergod lammgryta med många smaker, som tar en del tid att laga. Men helt klart värd besväret, i alla fall för alla er som gillar matlagning. Till grytan serveras ett hembakt stekt bröd, Chapati, som är rätt enkelt att fixa.

 
 
 
 
 
                                               Kungligt Lamm, Shahi Korma, 4-6 personer
 
1 kg lammkött i små kuber
4 finhackade gula lökar
8 vitlöksklyftor
2-3 cm färsk ingefära1
100 g mandel
3 dl vatten
7 msk olja
3 dl grädde
 
1 tsk Garam masala
2 tsk brunt senapsfrö
1 tsk kajennpeppar
1 tsk koriander
2 kanelstänger
1 msk kryddnejlika
2 msk kardemumma
1 msk curry
 
Häll oljan i en större gryta, stek senapsfrön och garam masalan. Ha i den finhackade löken. Mixa mandel, ingefära och vitlök i en mixer till en grynig massa. Späd med vatten. Häll över det i stekgrytan och fräs tillsammans med löken. Ha i resterande kryddor, stek ihop. Ha i resten av vattnet och grädden. Tillsätt köttet. Låt koka sakta i ca 1, 5 timme.
 
Chapati
 
1 liter mjöl
vatten
salt
olja.
 
Blanda till lagom degig konsistens, ha i oljan på slutet. Låt degen vila en stund. Kavla sedan till små runda tunna bröd av en pannkakas tjocklek. Stek i torr stekpanna, en och en. Servera till grytan, tillsammans med ris och finhackad tomat och rödlök. Även skivad banan i fil/yougurt är gott till. Rätten går också att servera med bara sallad, om man vill ha ett LCHF-alternativ.
 
Om du, för övrigt möjligen bor i, eller i närheten av Värnamo, och är nyfiken på indisk matlagning, så håller min vän Anna matlagningskurser där på Vuxenskolan. Det är ett tillfälle, och då får man även bland annat höra henne berätta sin fascinerande livshistoria om hur det är att växa upp i Indien som adopterad, av svenska föräldrar, som arbetade och verkade där.
 
Lycka till!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Att välja friskola eller kommunal skola?

Publicerad 2012-11-03 11:18:00 i Barn och familj, Elevhälsa, Föräldraskap, Politik, Skolfrågor, Socialt arbete,

Sedan en tid funderas det kring val av skola här hemma. Det är inget understatement att Eskilstuna kommuns skolarena inte är vad den har varit. Jag vet inte om jag vill skriva "det var bättre förr"..men det är lockande. Det var åtminstone enklare.
 
Man gick i den skola i det område man bodde i, och så var det inte mer med det. Grannarnas barn var ens kompisar, och i många fall också ens klasskamrater. Vi behövde inte sitta och fundera över och ängslas över huruvida ens barn får en bra utbildning, en trygg och bra miljö att vistas i och tillgång till rätt stöd.
 
Vi som är födda på 70-talet hade föräldrar som inte behövde fara omkring på öppna hus, kolla upp om elevhälsor håller måttet, googla på enskilda rektorer, eller tjafsa med sina barn om att de vill börja på en skola bara för att "där man får en egen MacBook". 
 
Samtidigt finns det vinster med att friskolor etablerats. Via konkurrens så måste skolor fundera över hur de ska bli så bra, att människor väljer att låta sina barn gå där. Men hur man än vänder och vrider på det, så kvarstår behovet av att problematisera, t ex kring om alla skolor får en rimlig chans att hålla måttet, och om alla människor verkligen har samma valmöjligheter?
 
Min egen son går på Engelska skolan sedan tre år. Det har varit många saker som har varit bra med det valet, och flera saker som inte har varit bra. Till åk 7 vill han välja en ny skola, och diskussioner pågår alltså för fullt. Eftersom jag och hans pappa (och till viss del han själv) ser att han har behov av struktur och särskilt stöd, så blir det en av de avgörande faktorerna för vad det kommer att bli i slutändan. Själv skulle jag önska att han gick i den kommunala skola, till vilket område han tillhör. Tyvärr uppfattar jag att den skolan har en del svårigheter som den brottas med, bland annat just utifrån hur den utreder och erbjuder stöd till de elever som är i behov av detta, för att lyckas med sina studier, till exempel.
 
Jag inser samtidigt som jag skriver om detta, att jag tillhör en priviligierad samhällsklass, som genom egen utbildning har möjligheter att ta ställning till, och kritiskt överväga, alla de valmöjligheter som står till buds. Vad händer med de barn, som inte har föräldrar med denna möjlighet?
 
Jag inser också, att jag hade aldrig tagit mig hit, och gjort en sk klassresa, om skolsystemet sett ut som den gör idag, när jag var barn. Mina föräldrar hade aldrig lyckats stödja mig, utifrån sina förutsättningar. Jag har delvis skolan att tacka för mina framgångar, den erbjöd mig en rättvis chans i livet, trots att min hemsituation var den sämsta tänkbara.
 
Är det något som det borde vara en rättvis fördelning av, så är det rätten till en bra utbildning. Det är också grunden till det välstånd som ett samhälle har möjlighet att bygga.  Vad är bra för den enskilde eleven - mitt barn, och vad är bra för den stora massan av elever? 
 
Som i alla andra lägen så finns det inget svart eller vitt svar. Precis som det går att läsa om i en av nedanstående artiklar, så befinner sig den svenska skolan i en utvecklingsprocess. Läs gärna, och dela med er av erfarenheter. Nedanstående artiklar förespråkar, respektive vill förbjuda, friskolor.
 
http://www.kristianstadsbladet.se/debatt/article1430002/Friskolorna-ger-vardefulla-fordelar.html
 
http://debatt.svt.se/2011/12/09/hog-tid-att-forbjuda-vinstdrivande-friskolor/

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela