HullerOmBullar.blogg.se

Ulf Brunnberg och hans uttalanden om feminismen

Publicerad 2012-08-24 06:23:20 i Allmänt, Socialt arbete,

Diskussionerna på Fb satte genast igång efter att skådespelaren Ulf Brunnberg citerats ur tidningen Slitz häromdagen. För den som är intresserad av vad han i detalj sagt kan lätt hitta det på nätet. I korthet gick det ut på att han inte tyckte att kvinnor passade för att utföra vissa yrken, som t ex brandman eller polis. Han refererade också bland annat till det tragiska fallet med den kvinnliga häktesvakt som misshandlades till döds av en intagen man.
 
Det är lätt att förstå att människor hamnar i tankegångar om att våldsamma människor bäst bemöts av stora starka män med stora muskler. Inom psykiatrin och på behandlingshem för ungdomar har jag vid varje tillfälle mött anställd personal som motsvarar just den bilden. Det räcker med att besöka krogen så möts vi av dörrvakter med klassiskt kroppsliga attribut.
 
Och inget ont sagt i allmänhet om människor med vältränad kroppshydda, eller starka män överlag för den delen. Att ta hänsyn till säkerheten och att ha möjlighet att ingripa fysiskt, är en förutsättning inom flera yrkesverksamheter. Och så måste det ju vara. Men att därifrån uttala att kvinnor, som inte har fysiska förutsättningar, inte hör hemma alls på vissa arenor är ju lite roande. Egentligen borde hans uttalanden tigas ihjäl, och inte slås upp på löpen. För det är ju uppenbart att det handlar om okunskap. Men jag kan inte låta bli att kommentera lite runt det..
 
Uppenbarligen fallerade säkerhetstänk och riskbedömningar i fallet med den omtalade misshandeln på häktet, och ansvaret för detta vilar tungt på Kriminalvården, och den man som utförde misshandeln. Det handlar inte om att kvinnor inte bör anställas för att vara yrkesverksamma inom området.
 
Det borde vara uppenbart för varenda tänkande människa att det är förhållningssätt och bemötande av psykiskt labila människor, som är det viktiga, inte könet eller storleken på biceps. "Små tunna kvinnor" verkar dagligen inom olika verksamheter där människor som betraktas som både våldsamma och farliga, finns. Och de gör ett bra arbete.
 
Låt oss vara överens om att kunskapen, och skickligheten inte minst, i hur vi möter och lugnar ner människor som är aggressiva eller på annat sätt visar psykisk labilitet, sitter varken i könet eller i musklerna.
 
Sedan kan Ulf Brunnberg säga vad han vill till reportrarna på Slitz, minsann..eller så fortsätter han att ägna sig åt åt sitt skådespeleri.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela