Tårtverkstad, vaniljbullar och kladdkakecupcakes








En välskriven och läsvärd bok om parrelationer är "Kärleksrelationen" av Tomas Böhm.
Min pappa fyllde år i veckan som gick. Jag vet att han inte gillar att bli firad i någon större omfattning, så jag bjöd hem honom på middag igår. Här kommer lite inspiration i form av vår trerätters:
Meny: Enkel räkröra med bröd, harissakryddade revbensspjäll med rostad potatis, och som avslutning vit choklad och vaniljmousse med svartvinbärs-topp. Uppskattat och gott, och inte allt för tidskrävande mat att fixa till en fredag. Något att prova? :)
Lördagen har ägnats åt "hasandets sköna konst". Uttrycket har jag snott av Tomas Sjödin, en svensk författare och pastor. I ett radioprogram pratade han en gång om att vi behöver ägna oss mer åt det, och inte ha dåligt samvete. Det innebär egentligen inget annat än att helt enkelt hasa runt en hel dag och inte göra någonting. Jag rekommenderar er som blir nyfikna på Tomas livskåserier att lyssna på hans sommar/vinterprogram i P1, de går fortfarande att lyssna till på Sveriges radios hemsida. Hans livserfarenheter griper tag i en, då han förlorat två av sina tre barn i sjukdom. Trots detta, (eller pga av det?) är han fortfarande nyfiken på livet, och har en skön inställning till det.
Själv har jag väl inte direkt hasat runt, eftersom jag mest legat till sängs större delen av dagen. Där har jag bland annat sovit, läst, busat med barnen, surfat och spelat fyra-i-rad. På eftermiddagen funderade jag på om jag skulle försöka ta en promenad i regnet, men det slutade med att vi tände oss en brasa och en massa ljus överallt istället.
Vad passar bättre att äta en regnig höstkväll än varma mackor med massor av trattkantareller? Jag stekte svampen hastigt och hällde på lite grädde och lite creme fraiche, salt och peppar, och lät det bubbla upp. Sedan har jag svampröran på osmorda smörgåsar och toppar med ost. Färdigt!
Och så kommer här på begäran; ett recept på en chokladkaka som jag såg på tv för många år sedan; Trinidad. Den åt vi igår kväll hos min älskade låtsassyster som också har detta favoritrecept. Hon bakade smeten i en fyrkantig form, så vi skar ut browniesbitar, men det är förstås valfritt hur du vill göra.
Om du ser på programmet "Hela Sverige bakar" så har du sett Johan Söberg i juryn. Han bakade den här kakan i tv4. Jag har dock inte kaffe i receptet, utan har ändrat lite i det. Om du vill ha ursprungsreceptet går det bra att googla.
Trinidad chokladkaka/brownie
4 st ägg
2.25 dl strösocker
200 g mörk choklad
200 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1. Vispa ägg och strösocker tills det blir vitt.
2. Smält chokladen i vattenbad eller mikro och blanda ner smöret så att det smälter.
3. Blanda ner chokladsmöret i äggvispet.
4. Blanda vetemjöl och bakpulver, sikta det över smeten och vänd sedan ner det.
5. Smörj en form med löstagbar botten och häll i smeten.
6. Grädda i ugn på 220 grader i 12 minuter, inte en sekund mer! Den ska vara lite kladdig i mitten.
7. Låt den svalna i kyl eller frys för att lättare få ut tårtan ur formen.
8. Servera den rumstempererad, pudra med florsocker, tillsammans med grädde eller glass.
Bland det bästa som finns är att vara i naturen. Inte alla gillar att plocka svamp, som vi, men en promenad i skogen så här års slår ju det mesta. Jag har ett stort behov av lugn och ro, och behöver dra mig undan emellanåt, och skogen är ett ställe att vila på. Jag har turen att leva tillsammans med en människa som är rätt lik mig i det avseendet.
Idag hittade vi massor av trattkantareller och trumpetsvamp. Det var så mycket, så vi fick lämna en hel del och bara plocka de stora.
Ett tips är förresten att kolla in Liedls nya prisvärda bake-off disk för bröd och kaffebröd. Vi tog fika med oss ut i skogen idag, och ungarna fick välja vad de ville ha med. (Jag bakar inte jämt :) Deras äppelpaj för runt 4-5 kr st var ljuvliga, kanelbullarna och vaniljmunkarna likaså.
Till kvällen kommer det gäster till middagen, de kan nog räkna med att serveras något med svamp..men vad det blir har jag inte bestämt riktigt..vi får se om jag återkommer med bilder. Tills dess får ni hålla till godo med lite höstbilder från dagens utflykt.