HullerOmBullar.blogg.se

Blodsockerfall och italiensk konflikthantering

Publicerad 2012-07-31 20:16:36 i Allmänt, Barn och familj,

Det här med att bestämma ställe för var hämtmaten ska hämtas, när man är fem viljor i familjen, har aldrig varit lätt. Hur gör andra? Jag är uppriktigt intresserad. Sitter de hemma och kör med handuppräckning och röstar innan de bestämmer sig? Sten,sax, påse? Turas om att bestämma från gång till gång? Ett lågmält samtal som slutar i att man enas i att alla vill åka till McD?
 
Hos oss uppträder den berömda Vrålvarianten.
Den går lite förenklat ut på att fem personer skriker, ungefär samtidigt : -Kebabpizza! -Thai! -Low Carb burgare på Max! -Tjockpizza! -Burger King! (Valfritt att gissa vem som vill ha vad..)
 
Ingen enas, alla fortsätter högröstat diskutera i bilen. Någon tvärsurar. Någon låtsasgråter dramatiskt och spelar martyr. En vuxen med gravt blodsockerfall muttrar .."Offf coursseee.." och slår ut med händerna i uppgiven italiensk gestikulering och vill inte bidra ytterligare till konfliktlösningen. En annan vuxen säger -"Eftersom ni inte kan komma överens så bestämmer jag att.." ...varpå ljudnivån når orkanstyrka när alla gemensamt skriker "DU BESTÄMMER ALLTID!"
 
Sist slutade det hur som helst med att vi köpte en tjockpizza på ett ställe och stannade för en Calzone på ett annat ställe. Frid och fröjd. Fridens liljor.
 
TILLS...ett barn upptäcker att ett annat av barnen fått en gratisklubba inne på restaurangen när denne följde med in och hämtade den ena pizzan. Då utbryter fullskaligt krig i baksätet.
 
Mamman höjer volymen på radion. Bisarrt nog spelas "wake me upp before you go go" med Wham. Alla som hört den vet att..den är..rätt hurtig. Bråket tonar ut. Och när de börjar spela "Moves like Jagger" är vi nästan hemma och alla är nöjda igen. För den här gången..
 

Matlag och dagislimpor

Publicerad 2012-07-31 14:42:53 i Allmänt, kaffebröd,

Det finns ett bröd..som är så gott att det nästan inte går att sluta äta...och imorse snodde jag åt mig ett par skivor trots att jag, som många andra numera, till vardags äter färre och långsammare kolhydrater än de som finns i limpa.
 
Jag hade turen att bli inbjuden på frukost hos min granne, som jag ibland kallar för syster fast hon är min syssling. (Jag önskar verkligen att jag hade en, men tyvärr är jag ensambarn). Vi brukar skoja om att vi bor i ett kollektiv, för våra sammanlagt sex barn springer emellan husen hur som helst. Under en period hade vi ett matlag, som funkade jättebra. Två dagar i veckan turades vi om att laga en hel middag och lät den andra familjen sätta sig vid dukat bord och sedan gå hem och slippa efterarbetet. Just nu ligger matlaget nere, men vem vet, vi har pratat om att skaka liv i det igen.
 
Hursomhelst, idag fick vi nöja oss med att sitta ner vid ett dukat frukostbord, inte fy skam det heller..
 
Min syssling har bakat det här brödet flera gånger sedan vi fick receptet i början på sommaren. Det är den berömda "Dagislimpan", säkert känd bland mången förskollärare får jag anta då? Men för er som fortfarande inte känner till brödet: ni måste prova!
 
Här kommer receptet till tre limpor:
 
1,3 kg rågsikt (24 dl)
1,2 liter vanlig fil
3/4 flaska mörk sirap
5 tsk bikarbonat
3 tsk bakpulver
 
Ta fram en redigt stor bunke. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt fil och sirap. Häll i tre bakplåtspappersklädda avlånga formar, bred ut i formarna. Grädda först i 1 timme på nedersta falsen i 100 grader. Sedan 1 timme till i 150 grader. Stäng sedan av ugnen och låt dem stå kvar i 15 min. Ta ut och vänd upp och ner, svalna under bakduk.
 
 
 
 
 
 

Äldste sonen fixar fisken: om att bidra och vara betydelsefull.

Publicerad 2012-07-30 23:24:27 i Allmänt, Barn och familj, Leva tillsammans,

Idag var det måndag. Det är min äldste sons dag att laga middagen på, han är 12 år. De har varsin dag i veckan då de är mer delaktiga, utifrån sin egen förmåga. Det är verkligen ett tips jag har, ge era barn ansvar för att laga en måltid en gång i veckan! I början var det lite klagan, men nu verkar det som att de tycker att det är roligt. Jag tror att det är viktigt att de är delaktiga i det som rör familjens vardagliga liv.
 
När de ibland klagar på vad som serveras (och gode gud, de gör de ofta!) så ska de ha en uppfattning om att mat planeras, inhandlas och tillreds...och att det tar tid. Ibland min tid, ibland av deras tid.
 
Genom att vara med och planera och laga maten, och umgås kring tillredningen så får de något med sig och tränar på flera saker. De har en tillhörighet, och bidrar till fler människor än sig själva. De lär sig något som medför självständighet så småningom.
 
Min uppgift som förälder är inte bara att servera mina barn, jag måste se till att de klarar sig utan mig en dag.
 
Att både göra sina barn delaktiga och ge dem ett sammanhang där de efterfrågas och är viktiga, samtidigt som de lär sig att de klarar av saker, är bland det bästa man kan ge sina barn, tror jag. På bilderna ser ni sonen laga en enkel fiskgratäng.
 
Lägg lax i en smord form, strö över lite hackade tomater. Blanda cremefraiche med lite ajvar relish, salt och peppar. In i ugnen tills fisken är färdig, ca 20 min. 
 
 
   
 
                                                     

Eat, pray and love!

Publicerad 2012-07-30 15:12:20 i Allmänt, Mat,

Jag är bra på en hel del, men det här med teknik är inte min kopp the riktigt..som tur är har jag goda vänner.
Äntligen har jag en schysst header, vad tycks?
 
Tack till min kompis Göran som är mycket bättre än mig på sånt..Det kommer kosta mig några middagar, men det är det värt! Om du är nyfiken på vad han sysslar med besök gärna hans hemsida: 
 
www.room404.se
 
I förrgår var vi inte sugna på att laga middag, tiden hade sprungit iväg och vi ville ha något snabbt. Jag stack iväg för att hyra en film, (det blev passande nog "Eat, pray and love) och kom hem med lite ostar, färska hallon och physalis. Det åkte med ett bröd från Printz bageri också..(Tror de har ett surdegsbageri i Stallarholmen?), brödet "Frukt". Det är ett mycket grovt bröd med hela korn och torkad frukt. Det söta passar ostens sälta perfekt.
 
Mina favoritostar just nu är Gruyere, Manchego, Taleggio och färskost med pepparrot. (Ibland gör vi egen färskost genom att låta vanlig fil rinna av nåt dygn i ett kaffefilter. Jättegott på hårt bröd. Vitlök eller pepparrot är alltid gångbar smaksättning).
 
Igår kväll kom vänner på besök. De hade köpt med sig färsk kycklingfile, som vi marinerade i bl a chiliolja, spiskummin, vitlök och salvia från trädgården, innan vi grillade den. Barnen ville ha potatis, så vi ugnsbakade dem, kryddad med salt och rosmarin i kraftiga halvor tillsammans med cocktailtomater. Jag gillar att ugnsbaka tomater, de blir så söta och goda!
 
Eftersom jag hade ädelost kvar från gårdagens ostbricka gjorde jag en snabb röra med den och grekisk yougurt, istället för sås. Den behöver inga kryddor, inte ens salt, för det blir tillräckligt med sälta från osten. Självklart funkar det bra att välja fetaost istället om man har svårt för bluecheese.
 
Jag jobbar på det här med att lägga in bilder, så det kommer mera!
 
 
 
 
 
 

Avvänjning för små flingknarkare och annat frukostrelaterat

Publicerad 2012-07-29 11:28:53 i Allmänt, Barn och familj, Lchf, Leva tillsammans,

Mina barn skulle lätt kunna bli flingknarkare. Om jag tillät det. Men som tur är har jag fortfarande en viss bestämmanderätt i den här familjen. Jag märker att de mår bättre och håller sig mätta längre om de äter lite stadigare frukost än t ex jordgubbsfil och Frostflakes eller Start (smulade havrekakor?). Det betyder inte att de aldrig får det, vi varierar oss. Men vi pratar om att kroppen behöver vissa saker för att fungera bra, och att man behöver skilja på vad vi äter till vardags och vad vi äter till helgen eller vid festligare tillfällen..
 
Jag tror inte på att bli fanatisk kring mat (eller nåt annat heller för den delen). Sakta men säkert har vi kunnat introducera vanlig fil igen, och de cirkulerar mer kring de flingsorter som inte innehåller allt för mycket socker. Det finns helt klart en vinst i att servera barn lite mer protein och minska på allt för snabba kolhydrater, men var och en gör som den vill.
 
Bästa frukosten för egen del just nu är krämig äggröra (2 ägg och två msk grädde per person, rörs ihop i en teflonkastrull) serveras med ett par-tre kalkonskivor ibland bacon, tomat och paprika och en kopp the. När barnen ville prova upptäckte de att det var riktigt gott, så de vill också ha det ibland. Jag står mig i fem timmar på den frukosten och slipper störande sötsug.
 
En annan barnfavorit har blivit äggröra med ost. Gör då som ovan och skiva ett par tre ostskivor över som får smälta ner. Eller en omelett med ostfyllning, funkar även som en snabblunch. Ibland har jag ner blandade grönsaker i omeletten (då med det finare namnet Fritatta..)
 
Ikväll väntar nya grillgäster, det ser jag fram emot. Jag återkommer med en uppdatering om vad som bjuds, men det lutar åt kyckling :)
 
 
 
 

Naanbrödsraseriet

Publicerad 2012-07-28 11:55:29 i Barn och familj,

 

Vi har en ny kategorisering och benämning av ilska i vår familj. Naan-brödsraseriet. Ett praktiskt uttryck. Används gärna med fördel i meningar som "Nu är du så där Naanbrödsrasande igen, nu får du lugna ner dig"..

Uttrycket kom sig av att jag glömde beställa Naanbröd på indisk restauarang häromdagen, (jag glömmer ofta. Vill du ha Naanbröd, be någon annan) varpå R gick för att fixa det medan vi andra började äta. Han blev borta lääänge. Jag började fundera över om personalen gått för att köpa mjöl. Om de åkt till Indien rentav för att skörda vetet.

Vid en efterforskning hittar jag R ståendes vid köksdomänerna. De hade på riktigt börjat att knåda degen och han ser på! I min värld skiter man i att köpa naanbröd då och går tillbaka och fortsätter äta maten innan den kallnar..men..I hans så väntar man på att det bakas klart. Oavsett hur lång tid det tar.

(Vi pratar för övrigt ofta om det här med "i min värld" och "i hans värld". Vi lever oftast i samma, men det är ju inte alltid friktionfritt..)

En..hm..dispyt uppstår sedan vid det trevliga matbordet.

1. Vems fel var det? (Måste alltid redas ut!)

2. Det är alltid R:s fel.

3. Han tycker alltid att det är mitt fel.

4.Han får äta sin Rogan Josh kall. Och ensam eftersom vi andra ätit klart.

5. Han tittar på mig med raseri i ögonen för att jag vill förklara en gång till att man inte väntar medan folk bakar bröd = naanbrödsraseri.

Efteråt skrattar vi åt det, som vi brukar. R blir sällan arg, men jäklar om man ifrågasätter hans behov av Naanbröd. Då kan det gå illa.

 

Om Neofobi och kräsmagade barn

Publicerad 2012-07-28 10:23:15 i Barn och familj,

Hört talas om Neofobi? Ett finare namn på när man har svårt att prova nya smaker. Allmänt känt bland många föräldrar som ihärdigt försöker få sina kinkiga pluttisar eller tonåringar att smaka av allt och älska mat som grönsaker, fullkornsbröd eller köttfärssås med fruktade lökbitar i. Ett litet problem i vissa familjer och ett jätteproblem för andra.
 
Förklaringen ligger i våra ärftliga anlag, det har varit en överlevnadsmekanism, tänkt att skydda oss från att äta av okänd, farlig mat. Det fanns helt enkelt en anledning till att förr vara lite skeptiskt inställd till ny föda. Risken idag för att mamma eller pappa ska servera dödlig fiskgratäng till middag får dock ses som rätt minimal..
 
Idag har det kanske blivit ett hinder för barn att äta mer allsidigt. För många försvinner neofobin bortåt 7-8 årsåldern, för andra hänger det envist kvar, i större eller mindre omfattning. Vad kan man göra åt det?
 
Min erfarenhet är att det är lätt att som förälder endera bli alldeles för följsam (Jag steker bara pannkaka åt honom, för det är det enda han äter, och han kommer dö av svält om jag inte gör det) alternativt att matstunderna präglas av tjat, hot och negativitet. Jag tror vi alla kan känna igen oss i bägge förhållningssätten...
 
Jag menar..vem har inte svettigt gormat "VI SMAKAR AV ALLT!!" efter att ha trätt curryräkor på spett i flera timmar? Eller haft grillkorv med till vännerna som man vet kommer servera grillad fläskkarre med synliga fettränder.
 
Det finns många teorier om hur man på bästa sätt får sina barn att äta bra.. Sätt upp ditt mål. Mitt är att jag vill att barnen ska lära sig att njuta av god mat, äta allsidigt och i lagom proportioner. Barn behöver öva länge för att lära sig acceptera en ny smak, så det gäller att vara hyfsat envis och servera samma rätt om och om igen. Själv serverar jag faktiskt inte heller så många mellanmål, för vår del har jag upptäckt att hungern är bästa kryddan. Gillar de inte maten så serverar jag inget annat. Det kommer en ny chans att äta om några timmar, kanske passar galoscherna bättre då..?
 
Vi pratar alltid positivt om att äta. "Smaka, om du inte tycker om efter det är det ok". Vi låter också barnen delta i tillagningen (mer om det en annan gång). Vi äter också rätt varierat, serverar mycket grönsaker och färgglad mat, gärna i olika skålar så de kan plocka lite som de vill. Om man t ex vill att barnen ska äta sill, så måste man servera det då och då..:)
 
Barn är väldigt olika, som i alla andra sammanhang. En del kan vara otroligt mer envisa än andra barn när det kommer till att prova nytt. Varje förälder känner sitt barn bäst, och har sina egna knep, dela gärna med dig av dina erfarenheter! 
 
 
 
 
 
 

Spontan fredagsgrill

Publicerad 2012-07-27 23:08:17 i Allmänt,

Det bästa med sommaren är när vänner hör av sig och spontant vill komma över och grilla, bada och umgås!
 
Idag dök F och C upp med sina barn. Trädgården är dock en enda röra, pga av att vi just nu håller på att bygga en veranda, men de flesta av våra vänner är vana vid att det kan vara lite..ja, stökigt här.. 
 
En del som är bekanta med mig på avstånd, verkar uppfatta mig som rätt präkto, medan andra som känner mig ordentligt vet att jag prioriterar upp vissa saker och nerprioriterar andra...Något jag prioriterar upp är alltså maten! Jag vill helst att den ska vara lagad från grunden, men även jag fuskar ibland och köper halvfabrikat för att ha på lut.
 
Vännerna lyxade idag och hade med sig oxfile och egenodlad färskpotatis! Den senare skrubbades och oljades tillsammans med färsk hackad salvia, mynta, timjan, salt och pressad vitlök, innan den ugnsbakades hel. Vi hjälptes åt att laga maten, det tycker jag är roligt! 
 
Grillat kan bli lite tradigt ibland, det gäller att variera sig. Tex genom att välja olika typer av kalla såser. Väljer jag halvfabrikat så tar jag gärna Lohmanders olika bearnaisesåser eller Erik Lallerstedts pepparsås. 
 
Om du vill ha egengjorda kan jag passa på att tipsa om följande:
 
-Aubergineröra (stek aubergineskivor riktigt mjuka i olja, mixa med vitlök, yogurt eller cremefraiche)
 
-Ajvarsås, blanda ajvar relish med yogurt/cremefraiche. Ajvar är hur bra som helst till mycket.
 
-Örtsås, blanda yogurt och en klick majonäs med torra, mortlade örtkryddor och salt (rosmarin, timjan, oregano)
 
-Salsa golf de habanero; majonäs, dragon, salt, en gnutta ketchup, sambal oelek eft smak, pressad vitlök
 
-Myntayogurt; hacka i färsk mynta, salt och olivolja.
 
-Tomatmix; cremefraiche, lite vitlök och soltorkade tomater i olja mixas till en röd sås (förövrigt god att blanda med pasta till en krämig pastassalladsvariant).
 
-Chevrecreme; mosa chevreost på rulle med gräddfil, yogurt eller creme fraiche.
 
Kanske finns det någon du inte provat förut? 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Välkommen till min nya blogg!

Publicerad 2012-07-26 18:46:31 i Allmänt,

Ok, nu har jag gett upp...efter att i åratal, med regelbundenhet, ha terroriserat mina vänner på facebook med otaliga statusuppdateringar och bilder på diverse mat och bakat, så är det nog dags att börja använda ett annat forum. Förhoppningsvis kan då de tiotal (?) av dem på vänlistan som är intresserade, följa min blogg istället?
 
För alldel, det kan ha hänt att jag även terrat vänner på facebook med andra typer av inlägg och tyckanden kring annat än ätbart, så jag kan utlova att det förmodligen blir detsamma även här..jag har trots allt fler intressen än mat..!)
 
Som namnet antyder kommer det alltså att bli en blandning av allt möjligt, huller om bull(a)r. Om livet i stort, föräldraskap, arbete, relationer samt andra vardagligheter..men det troliga är att födan kommer att vara i fokus. 
 
Mitt intresse för mat kommer inte, som många kanske tror, från min närmaste familj. Snarare tvärtom. Av olika anledningar (som jag kanske kommer beröra senare) så tog jag tidigt ett stort ansvar för matlagningen. Jag minns att jag t ex började steka ägg i 5-6 årsåldern, åt mig själv. I övrigt är jag uppfödd på falukorv och makaroner och en och annan Sibyllaburgare..och till fest var det möjligen en hämtpizza.
 
Kärleken (ja, jag kallar det så) till maten och bakningen kommer mer ifrån min farmor och farfar. Hos dem fanns en annan vardag än den jag var van vid,..och det pratades på ett lustfyllt sätt om just mat och kaffebröd. De lade stor vikt vid gemenskapen och pratet kring matbordet. För mig kom alltså gemenskap och kärlek starkt att förknippas tidigt med mat, vilket jag märker att jag kommit att föra vidare till min egen familj. 
 
Tanken med bloggen är delvis att sprida matglädje vidare, ut till fler. Jag vet att många upplever matlagning som ett stressmoment, ett nödvändigt ont, kravfyllt och t o m förbjudet..och det är väl lite det jag tänker att jag vill bort från. Det ska vara gott, enkelt och till vardags gå hyfsat snabbt.
 
Mat är så mycket mer än näring; den är omtanke och gemenskap med andra.
 
Men..som jag skrev tidigare så kommer jag att beröra allt möjligt i min blogg, Vi får se vad den kan utvecklas till, och du är välkommen att följa med på vägen!
 
 
 
 
 
 
 
.
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela