HullerOmBullar.blogg.se

Vägen tillbaka till mindre ländryggssmärta, del 2

Publicerad 2013-11-28 20:21:00 i Diskbråck, Rehabilitering, Träning,

Under uppväxten så fick jag ofta höra hur jämrans envis jag var, och detta har fortsatt, även upp i vuxen ålder. Som för många andra så har det ibland ställt till det för mig, likväl som det varit en tillgång. När det kommer till mina ländryggsproblem (som jag vid det här laget ingående beskrivit i flera tidigare inlägg) så tror jag trots allt att envisheten har räddat mig från att bli fullständigt galen.
 
När jag har ett problem, (oavsett vad) så finns det liksom ingen hejd på hur mycket kraft jag kan lägga ner på att lösa det. Jag blir som en maskin (säkert finns det fler av er därute:)..och jag ger mig näst intill aldrig. Jag skrider till verket och tar reda på, typ, ALLT. Och när jag tagit reda på allt, så tar jag reda på lite till;)
 
Så..efter att ha läst allt jag kunde hitta om diskbråck, artros, SRS (segmentell rörelsesmärta) kronisk ryggsmärta, steloperationer, diskproteser, utvärderingar av diskprotesoperationer/diskbråcksoperationer, patientberättelser, gammal och ny forskning, ortopedbetraktelser, ortopedartiklar i läkartidskrifter, styrketräning/rehabilitering....Så skulle det visa sig att jag skulle vara ett steg närmare hjälp, när jag hittade en artikel i en helt vanlig..Hemmets Journal-tidning.
 
Länken igen till artikeln jag läste, den hittar du här:  http://www.hemmetsjournal.se/Medicin/Medicin-och-halsa/Diskbrack-Traningen-gjorde-mig-smartfri/ 
 
En av mina insikter var (vilket jag också beskrivit tidigare) att jag inte kunde lita på vården. En viss hjälp fanns att få, men väntetider och brist på samordning gjorde att behandling drog ut på tiden. 
 
Under tiden blir kroppen alltmer drabbad av de spänningar som uppstår, mycket pga att man slutar att röra sig normalt och använda kroppen på det sätt den är avsedd för. 
 
Inte heller hjälpte sjukgymnastiken, 8 månader efter diskbråcksoperationen var smärtan i stort sett oförändrad. Så när jag insåg att det fanns en chans att kanske få tillbaka ett åtminstone lite mer normalt liv, genom att vända mig till en personlig tränare, så tog jag chansen:
 
Efter lite letande hittade jag Magnus Lindberg, på PT-studion i Eskilstuna. En av anledningarna till att jag kontaktade just honom var att jag hört talas om att han själv haft egna erfarenheter av rätt allvarliga ryggproblem. 
 
Magnus inledde med en fullständig besiktning av mitt rörelsemönster, vilket tog ca 90 minuter. Hur rör kroppen sig? Vilka obalanser finns i kroppens rörelsemönster? Styrkor, svagheter? Hur samspelar olika muskler med varandra, kompenserar vissa muskler för andra, var blir det överbelastningar? Av Magnus lärde jag mig att problemet kanske inte alltid sitter just där man har som ondast, t ex. 
 
I mitt fall, gällande obalanser, så identifierade han att jag exempelvis bara använde ca 50% av mina lårmuskler. Detta är egentligen inte så konstigt, eftersom jag i över ett års tid helt slutat att böja mig, eller huka mig ner och använda benen, pga nervsmärtor från ryggrad/säte. Musklerna runt höfterna var så stela, att Magnus knappt sett något liknande. På ena sidan av kroppen var jag mycket svagare, vilket skapade obalans. En obalans som skapade onödig smärta, ovanpå grundproblemen.
 
En av målsättningarna blev att först börja arbeta med att återfå en normal rörlighet. Efter 25 träningstimmar med ett individuellt upplägg, förlagda ca 2 ggr/vecka så kan jag nästan helt avvara smärtstillande tabletter under dagtid. Jag har fått en förbättrad rörlighet, och kan använda kroppen på det sätt den är avsedd för, vilket förmodligen minskat/avlastat smärtdrabbade delar av kroppen.
 
Där den traditionella sjukgymnastiken endast fokuserat på bålstabilitet (och absolut inte på stela höfter och lårmuskulatur som inte arbetade som den skulle) har Magnus hjälpt mig att fokusera på hela kroppen, och hur den samspelar med ländryggen. Resultatet är muskler som inte längre på samma sätt, bidrar till ökad obalans och mer smärta. Jag är inte botad, men har fått en helt annan livskvalitet. Hur framtiden kommer se ut vet ingen, men jag lever i nuet och är glad över att själv ha kunnat påverka min situation till det bättre, och vill gärna tipsa andra i samma situation om att det finns hopp. Tack Magnus!
 
 
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela