HullerOmBullar.blogg.se

Firar in våren med snötårta

Publicerad 2013-03-31 15:55:00 i

Vi fortsätter fira in påsken. Huset är fullt. Gästerna tog med sig ekologisk lammstek, som vi späckat med vitlök och örter, precis som det ska vara.

Men det bästa av allt spar vi till sist:

Karins snötårta! En fluffig tårta, med en annorlunda mjuk marängbotten, som mumsmums ungefär.

Kallar man en tårta för snötårta och serverar den i väntan på våren, så får vi allt överösa den med lite färg, eller hur? Under bilderna hittar du receptet, om du blir sugen på att prova :)

 

 

Karins snötårta

 

4 äggvitor

3 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 liten tsk ättika

1 knivsudd salt

 

Allt vispas i ren skål i 20 minuter. En rund springform kläs först med folie över kanten, och smörjs sedan väl. Bröa ordentligt med kokos eller havregryn.

Grädda i 125 grader ica 80 minuter.

Spritsa med grädde, dekorera med valfria bär. Idag blev det jordgubbar, blåbär och citronmeliss..

Historieätare? Sörmländsk maträtt serverades för 85:e långfredagen i rad

Publicerad 2013-03-29 18:15:00 i

Påsken är här, och med den en tradition som vi faktiskt lyckats hålla liv i oväntat länge. I vår familj äter vi samma maträtt tillsammans, varje långfredag; stekt insaltad, panerad lax, kokt potatis och en sötsyrlig gräddsås med korinter. Och som vi längtar, varje år! 

Idag serverades jag den för 39:e gången. Eftersom jag alltid varit intresserad av historia, och samtidigt alltid gillat att lyssna till människors berättelser från förr, så har det varit naturligt att försöka följa hur den här traditionen kom till, i vår släkt. (Ordet "tradition" kommer förresten av det latinska ordet för "överlämnande" - det som lämnas vidare av det kulturella och sociala arvet, från generation till generation. I vårt fall kan inget vara mer sant; hos oss lagas ju faktiskt den här rätten numera av fjärde generationen och för 85:e året i rad! 

Min farmors mamma Julia kom i kontakt med insaltad lax när hon som ung, runt 1923, började arbeta som köksbiträde på Bie restaurangen utanför Katrineholm. Där fick hon lära sig allt om matlagning. Enligt vad som berättats ska den salta laxen och den sötsura korintsåsen vara av rätt gammalt sörmländskt ursprung. Förr fanns ju som bekant vare sig kyl och frys, och att salta in livsmedel var nödvändigt för att kunna ta tillvara dem. 

När hon gifte sig med Bertil 1928, så blev deras lilla stuga i Gorgholmen en samlingsplats för släkt och vänner. Julia stod allt som oftast och lagade mat till många. Man har berättat för mig att hon utvecklades till en mästare på husmanskost. Trots att det var fattigt på den här tiden, så kunde hon trolla fram god och näringsrik mat av enkla råvaror.

Julia var den som tog upp rätten i sin egen familj, som hon lärt sig laga och tycka om, och hon fortsatte att laga den, varje långfredag, varje år. När hennes dotter, min farmor, i sin tur gifte sig 1949, så var det naturligt för henne att ta över. Sedan ca 8 år tillbaka lagas den av min farbror, och hans son. 

Alla har vi varit skeptiska till den här maten när vi varit små, för att sedan lära oss att älska den. Numera har vi dragit in våra pojk-och flickvänner/sambos, äkta makar och svärföräldrar dessutom, med stora kalas som följd :) Vad jag hört, så finns det också fler sörmlänningar som lagar den här rätten just på långfredagar. 

Kanske något att prova? Glad påsk tillönskas alla :)

Stekt saltad lax med korint sås, serveras med kokt potatis

Insaltade laxfileer (låt ligga i vatten 2-3 dygn, provstek liten bit och se om den är lagom avsaltad). Flå av dem skinnet, skär i bitar, torka dem torra och panera i ägg och ströbröd. stek dem i smör.

Sås: Koka upp rikligt med korinter i vatten, sila av och spar vattnet till såsen. Smör och mjöl bryns lätt, tillsätt grädde och korintspad. Smaka av med socker, salt och lite ättika, sjud ca 10 min.

 

 

 

 

Plötsligt händer det! Om kebab, stress och Bratzglasögon.

Publicerad 2013-03-27 18:45:00 i Allmänt, Stress,

Småstressad trebarnsmamma kliver in hos likaledes stressad pizzabagare. När jag står där i kön, så har jag just upptäckt att jag fortfarande har på mig dotterns alldeles för små Bratz-solglasögon med knallrosa skalmar. (Nöden har som bekant ingen lag, och de var de enda jag kunde hitta i bilen när solen skymde sikten).
 
Mina egna i vuxenstorlek är konstant på vift av någon anledning. Maken envisas med att säga att de som är MINA, egentligen är HANS? Förvirring råder, så tack och lov för Bratz. Ibland brukar jag låna sonens: de är åtminstone svarta, om än med eldslågor på sidorna..
 
De passar min personlighet mycket bättre, trots att den lilla storleken får mig att se ut som att jag har två mm mellan ögonen. Hur som helst..det är ändå allt lite överkurs att bära dem inomhus. När jag fumlat av mig Bratszglasögonen, gått in på Facebook och checkat in på restaurangen (detta är ju som alla vet otroligt viktigt och högprioriterat när man är stressad) så är det dags att beställa maten.
 
Den stackars pizzabagaren springer omkring som ett skållat troll med förvirrad blick, och serverar kunden framför pommes frites till korven trots att han beställt potatismos. Det suras och suckas i kön.Jag bestämmer mig för att slappna av och utnyttja tiden till mindfullnes..Nä..jag skojar..(jag hatar mindfullness. Jag blir mer stressad bara jag hör ordet).
 
Men jag bestämmer mig för att inte sura, och för att vara trevlig. När han kastar fram maten på disken och tagit betalt, så ler jag och frågar i vänlig ton om han har det stressigt. Då händer det. Hela han spricker upp i ett leende och säger - Jaa! Alla kom och vill äta på en gång och jag råkade bli ensam här just nu:/..Jag ler tillbaka, tackar, tar min mat och ska gå, när han hojtar
 
-Du, här du får en sallad! Jag bjuder! 
 
Han måste nog ha tyckt att det var skönt att någon gav honom bekräftelse på att han gjorde så gott han kunde. Ute på parkeringen fäller jag ner mina Bratzglasögon, rivstartar och gasar iväg med kebab och pizza i baksätet. Lite stressad är jag trots allt.
 
Vem fan behöver mindfullness? Man kommer långt med att bara vara lite trevlig, eller hur:)
 
 

Om att lära barn och unga att hantera livet på nätet

Publicerad 2013-03-25 23:31:00 i Elevhälsa, Föräldraskap, Kommunikation, Leva tillsammans, Skolfrågor, Skolkurator,

Hur lär man sina barn att hantera livet i allmänhet? Förhoppningsvis genom att skapa nära relationer till dem, genom att lyssna, diskutera och vara beredd på en hel del fighter. Genom att låta dem göra misstag, och genom att låta dem stegvis träna på att få ta mer ansvar. Det där vet vi.

Men hur lär vi dem att förhålla sig till livet på nätet? 

Den senare frågeställningen är egentligen inte annorlunda än den första. Ändå finns det mycket som tyder på att vi lämnar våra barn mer ensamma i sitt möte med livet på nätet, (både avseende vad gäller deras spelande OCH tiden de lägger på sociala medier och olika typer av sajter) än vad vi engagerar oss i dem när det gäller livet IRL.

Precis som i det vanliga livet utanför familjen, så är det en omöjlighet för vuxna att helt skydda barn och unga från potentiella tokigheter, vare sig de sker i verkliga livet eller ute på nätet. (Listan kan göras lång: mobbing, övergrepp, grooming, droger etc). Det finns bara en möjlighet som står till buds; att rusta sina barn så de klarar av utmaningar och svårigheter som de ofrånkomligen kommer att möta. 

Lätt som en plätt? Nej, det är det inte. Men om man i mitt tycke vill undvika de två största misstagen, så 1). överge dem inte psykologiskt/känslomässigt (sätt gränser och hjälp dem att reglera känslor). 2). curla inte sönder dem (de blir ofta osjälvständiga, ängsliga och/eller får svårt att tro på sin egen förmåga).

Den senaste tidens diskussioner om ungas utsatthet på nätet, nätmobbing och näthat har visat att det finns ett kunskapsbehov vad gäller unga och internet.

Om detta skriver Elza Dunkels, en av våra svenska nätforskare. För att möta det behovet har hon tillsammans med en annan svensk nätforskare, Marcain de Kaminski, nyligen startat en gemensam webbtjänst

Dit kan vi, till exempel som föräldrar och skolpersonal, vända oss med våra frågor.

När information kring unga och nätet främst kommer från medierapportering kring uppmärksammade fall (t ex den tragiska händelsen i Kumla) så kan det vara svårt för både föräldrar och skolpersonal att sortera denna, skriver Dunkels på sin blogg, NetNanny.

Den nya tjänsten hittar du här:

Fråga forskarna: Unga online, där besvaras frågor rörande flera aspekter kring unga och nätet direkt av forskare, utifrån ett vetenskapligt perspektiv.”Fråga forskarna: Unga online” går även att nå via forskarbloggarna www.kulturer.netnetnanny.wordpress.com och www.cybernormer.se (Twitter (www.twitter.com/ungaonline). Deras förhoppning är att frågelådan med tiden ska inkludera fler nätforskare och sammantaget generera en gedigen kunskapsdatabas.

Enligt Dunkels är en del av syftet med webbtjänsten att förmedla kunskap grundad i vetenskap och beprövad erfarenhet, snarare än rädsla och oro.

 

 

**Elza Dunkels är lektor vid institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap, Umeå universitet. Hennes forskning handlar bland annat om ungas personliga säkerhet på nätet. Hon har skrivit boken Vad gör unga på nätet? som ifrågasätter många av de invanda föreställningarna om unga och nätet.

**Marcin de Kaminski är doktorand vid rättssociologiska enheten, Lunds universitet. Hans forskning fokuserar på sociala normer i unga nätkulturer. Han är verksam i forskargruppen Cybernormer och har där ett särskilt fokus på normkonflikter mellan nätet och vardagen bortom nätet. 

 

 

Alla sagor har inte lyckliga slut

Publicerad 2013-03-23 16:41:00 i Acceptans, Leva tillsammans, Livsval, Sorg, Vänskap,

Morgonen visar sig från sin bästa sida. Jag och min vän promenerar i vårsolen, som vi ofta gör hon och jag. Ibland går vi snabbt, ibland tvingas vi trippa fram för att inte halka på isiga snöfläckar som envist dröjer sig kvar. Hon är en av de viktigaste personerna i mitt liv. Jag tänker att jag i och för sig varit dålig på att tala om det för henne. Vi samtalar, och ur ett sammanhang återger hon en replik ur barnfilmen "Horton", med en supergullig barnröst:
 
"I min värld så är alla en ponny, som äter regnbågar..och bajsar fjärilar".
 
Vi skrattar, fast vi samtidigt berör rätt allvarliga saker. Hon står inför stora förändringar. Vi pratar om berättelsen som inte fick ett lyckligt slut, och som vare sig hon vill det eller inte, kommer att medföra att allt blir annorlunda. Även för oss. Vi pratar om omständigheter. Om drömmar som inte kunde uppfyllas. Om konsekvenser. Om val. Att livet från och med nu måste ta en annan riktning.
 
Hon vet att det nödvändigtvis inte måste bli dåligt, men mitt uppe i det, så är sorgen över att det blev som det blev tung.
 
Sett ur det perspektivet så blir repliken om ponnyer som äter regnbågar och bajsar fjärilar, en metafor, en liknelse för "här vilar inga sorger", om våra önskningar om att få leva under lyckliga omständigheter, i sammanhang där alla är lyckliga, nöjda, tillfreds.
 
Men vi lever ju inte så. Under en livstid ingår ett antal oväntade och sorgliga händelser och förändringar. En del hur sorgliga som helst. Hur vi handskas med dem är olika. Hur vi är rustade att möta dem varierar också. Men stå ut, överleva och ta nya tag måste vi likförbannat. Hon är en sådan människa som vet det, och som kommer att klara sig bra.
 
Själv måste jag också vänja mig vid förändringen. Det kommer inte att bli lätt. Innerst inne vill jag ju att allt ska vara som det alltid har varit. Men jag tänker att bakom hörnet väntar alltid solen. Och en och annan regnbåge? Något annat alternativ finns inte.
 

World Social Work Day - socialt arbete i Sverige och världen

Publicerad 2013-03-19 19:20:00 i Elevhälsa, Politik, Skolkurator, Socialt arbete, Socionom,

I dag tänkte jag, tillsammans med andra kollegor inom bloggvärlden och på facebook uppmärksamma World Social Work Day, en internationell dag som FN står bakom.

Varför vill man ha en dag som den här? 

FN:s tanke med World Social Work Day är helt enkelt att belysa det arbete som socialarbetare gör varje dag, för ett hållbart samhälle, både internationellt och nationellt.

Runt om i världen arbetar socialarbetare under vitt skilda villkor. I vissa länder har de begränsade rörelsemöjligheter då deras regim ser det sociala arbetet som en kritik mot landet.

Grundprinciperna inom det sociala arbetsfältet handlar ytterst om mänskliga rättigheter och social rättvisa:

.."The social work profession promotes social change, problem solving in human relationships and the empowerment and liberation of people to enhance well-being. Utilising theories of human behaviour and social systems, social work intervenes at the points where people interact with their environments. Principles of human rights and social justice are fundamental to social work.."

 

I Sverige är det sociala arbetet en grundläggande del av vår välfärd. Trots detta är det inte längre självklart att vi som jobbar med socialt arbete får förutsättningar att utföra ett professionellt sådant, vilket jag själv återkommit till i flera tidigare inlägg.

Benämningen "socialarbetare" innehåller inte bara socialsekreterare, kuratorer och fältsekreterare. I ett vidare begrepp hittar vi även samhällsvetare, beteendevetare, och handläggare vid arbetsförmedlingen och försäkringskassan.

Alla arbetar vi för ett socialt hållbart samhälle. Målet är att hjälpa folk i sysselsättning, att stödja personer med små resurser att få det bättre, att hjälpa människor med fysisk och psykisk ohälsa att komma tillbaka, att hjälpa barn, unga och deras föräldrar, att arbeta för goda och trygga uppväxtvillkor, etc.

 

Fortfarande är Sverige ett land, där de flesta anser att det är viktigt att vårt samhälle stödjer de som är utsatta, försvagade och/eller sjuka. Att stödja dem som fått sämre förutsättningar att lyckas i livet.

Många socialarbetare inom socialtjänst, vård och skola upplever att det finns allt mindre tid och möjlighet att göra ett gediget utrednings och behandlingsarbete. Problem i form av hög personalomsättning är vanligt. Arbetet med människor i utsatthet är ofta så psykiskt betungande, att framförallt socialsekreterare ofta byter arbete efter några år.

För att kunna utföra ett professionellt arbete med god kvalitet, krävs rätt förutsättningar. 

Precis som lärare och vårdpersonal, är det hög tid att samhället värnar sina socialarbetare och arbetet vi utför. 

Om du vill läsa mer om internationellt socialt arbete och om World Social Work Day gå in på nedanstående länk!

http://ifsw.org/tag/world-social-work-day/

Och slutligen, förstås; till alla hårt arbetande kollegor därute; keep up the good work!

 

 

 

 

Hetero, mans-älskande, ickebitter med normalt utseende

Publicerad 2013-03-17 08:33:00 i Allmänt, Kommunikation, Politik, Socionom,

Gissa vad. Jag är en kvinna som älskar män. Det vill säga jag är heterosexuell. Jag förtydligar: Jag ligger med män. (Eller nja, snarare EN man, jag är trots allt gift sedan rätt många år). Men jag har hunnit träffa andra män innan honom. Fantastiska, trevliga, gosiga, mystiska, intellligenta män, eller nåväl, killar för den delen. Jag ångrar ingen av dem, inte ens ett och annat pucko..de har alla gjort mig till den jag är.
 
Om några jag känner skulle beskriva mig och karakterisera mig som person, så tror jag inte någon skulle ha med ordet "bitter". Inte särskilt gnällig heller..(möjligen vid blodsockerfall och stress) OK?
 
Jag tänkte att jag måste inleda det här blogginlägget med det, för annars kommer flera läsare, troligen män, att anta att jag är en lesbisk och manshatande bitterfitta som bara gnäller.
 
Och med detta inledande statement om min sexuella läggning och personliga kynne, befriat från bitterhet och gnällighet så har jag redan satt fingret på vad jag hade på hjärtat idag...för jag har nämligen upptäckt att man helst måste ha ett SAMLAGS-ALIBI för att kunna skriva om en av vår tids stora snackisar...Skriiik..genusfrågan.
 
Helst får man inte vara ful heller, då kan man bli näthatad och mordhotad. Igår delade jag ett inlägg från följande bloggare:
 
 
Författaren skriver om maskulina normer. Med ett urplock av reklambilder från de stora modehusen, vill hon illustrera hur vi hela tiden matas med olika budskap kring stereotypt manligt respektive kvinnligt.
 
24
 
 
Utöver att bilderna t ex trivialiserar och normaliserar våld, och kopplar samman det med erotik, så ville hon lyfta fram att de befäster en stereotyp maskulinitet, den tuffe mannen, (som på en reklambild skuggboxas med sin egen skugga).
 
"..Pojkar växer upp och lär sig att det vi kallar för kvinnliga egenskaper inte är åtråvärda, t.ex. empati, känslighet, lyhördhet, att vara omsorgsfull. De personlighetsdrag som en ”riktig man” ska inneha är stark, aktiv, hårdhudad, kontrollerad, aggressiv, tävlingsinriktad m.fl. 
 
I det kvinnliga facket får även homosexuella män placeras, varför vi från heterosexuella män kan få höra: ”Är du bög eller?” och ”Kom igen, din fitta” om en man inte är tillräckligt tuff, enligt rådande maskulinitetsnormer. ”Fitta” används som ett skällsord som får symbolisera svaghet. ”Kom igen, din kuk” används, mig veterligen, inte på samma sätt.."
 
 
Hon skriver vidare att vi lever i en kultur där män till viss del begränsas till enbart ”manliga egenskaper”, krav och stereotypa attityder. En del av dessa normer är ett samhällsproblem. Det är normer vi måste upplösa, utmana, förändra och ifrågasätta – för både män och kvinnors skull. (Observera att hon skriver om maskulina normer, inte att förinta män, som helt släkte).
 
Den som vill ha ett exempel på vad jag menar kan ju t ex gå in på Flashback och läsa vad många människor tänker om Yohio. 
 
Nåväl. To the point: Idag roade jag mig med att läsa vad män i allmänhet skrivit i mina vänners facebooktrådar, när de delat ovanstående blogginlägg.
 
Det första som slår mig är att REAKTIONERNA på hennes blogginlägg MER än något annat visar hur viktigt det är att vi pratar om maskulinitetsnormer, och ifrågasätter dem.
 
Följande kommentar från en man på Fb tycker jag i stort sammanfattar vad jag menar:
 
"...Även om en lesbisk & manshatande kvinna inte kan förstå hur en kvinna kan gilla att ge en man oralsex, så är det faktiskt inte en jätteovanlig företeelse.." (apropå en av bilderna).
 
Det lite roliga med den här mannen är att han inte själv förstår, att han bara genom att uttrycka och anta att alla kvinnor som skriver om genusfrågor är lesbiska, manshatande och aldrig haft oralsex med en manillustrerar varför maskulinitetsnormer är ett samhällsproblem.
 
För det författaren inleder sitt inlägg med, är mäns våld mot kvinnor i Sverige. Men i facebookloggarna reduceras detta faktum snabbt till att handla om författarens ev sexuella läggning, utseende och inställning till oralsex.
 
Ordet "bitterfitta" dyker upp mer än en gång. Jag säger som författaren; det är sällan det dyker upp ordet "bitterkukar", när vi diskuterar genusfrågor.
 
Debatten om genusfrågor behöver neutraliseras. Den handlar inte om att kvinnor, som ifrågasätter rådande normer, hatar män. Den handlar om att mänskliga egenskaper som ses som typiskt "kvinnliga" behöver accepteras hos bägge könen i större omfattning än vad det gör idag.
 
Det handlar om att de typiskt "manliga" egenskaperna (hårdhudad, inte visa känslor, aggressiv, tävlingsinriktad) behöver tillmätas mindre värde, och i vissa fall också accepteras hos bägge könen, i ett samhälle som ska utvecklas, där alla skall behandlas lika och få må bra.
 
Kan vi inte prata om det istället, för att attackera kvinnor med åsikter, utifrån argument kring deras utseende och sexualitet?

 

 

Förnöjsamhet som vägen till lycka?

Publicerad 2013-03-15 17:33:00 i Acceptans, Livsval,

För några dagar sedan satt jag i ett väntrum. Som vanligt plockade jag med de tidningar som fanns att tillgå. Min uppmärksamhet drogs till en artikel, den handlade om förnöjsamhet som vägen till lycka.
 
Författaren ville dela med sig av sina, numera, mer nyanserade tankar om detta med att vara nöjd. Det fanns nämligen en tid då hon själv såg med lite irritation på nöjda människor, som att de stod för en sorts tristess och håglöshet, att de nöjda människorna var utan drömmar.
 
Själv var författaren en människa som ville förändra, göra om och göra nytt. Senare i livet kom hon att ompröva detta, för bakom strävan efter det som var nytt och bättre doldes höga krav och jakt på perfektion. Hon började fundera över om det faktiskt inte är så att en människa som är nöjd, kanske har en större förmåga att njuta av nuet, av de små ögonblicken och kornen av lycka i tillvaron? 
 
Kanske är nöjdheten något att sträva efter. 
 
Detta är sant. Själv glädjer jag mig hela tiden åt alla möjliga småsaker i tillvaron. Men även åt de större underverken, som vi ofta bara tar för givet: Att vara älskad. Att få vara nära sina barn. Att ha nära vänner. En annan sak jag själv alltid återkommer till, är att jag är så glad över att jag kan gå. Jag tror att det beror på att jag på nära håll fått uppleva rörelsehinder, (min mamma sitter i rullstol). När jag deppat ihop över saker och ting, så har jag alltid kommit tillbaka till att jag i allafall i stort sett är frisk, mina ryggproblem till trots. Ibland måste man fokusera på det som är positivt, för att överhuvudtaget stå ut med det som är mindre bra.
 
Kanske är konsten också den att inte blanda ihop ett eventuellt missnöje med sig själv som människa, med ett missnöje med sin situation? Är man missnöjd med sig själv, spelar det ju ingen roll hur många yttre förändringar man än genomför. Risken är ju stor att man ändå aldrig blir nöjd. Den enda förändring som då möjligen kan hjälpa, är att försöka träna på att vara nöjd med sig själv så som man är.
 
Men..om det däremot är situationen som behöver förändras, så är förnöjsamheten inte ett val. På det finns det ju också flera exempel. Ett är att leva kvar i ett dåligt förhållande där bara den ena vill förändring, ett annat kan vara att stanna kvar på ett arbete som man inte trivs med. Att vara förnöjsam är i de fallen inte ett alternativ.
 
Skillnaden är ju rätt stor mellan "att vara nöjd" och att "bara nöja sig"
 
 
 

Rapporter om ungas psykiska ohälsa

Publicerad 2013-03-09 12:38:00 i Elevhälsa, Politik, Psykologi, Skolfrågor, Skolkurator, Socialt arbete,

I veckan som gick har medierna åter rapporterat på olika sätt kring den psykiska ohälsan i Sverige. Igen, som sagt. Det blir lätt tradigt. Kanske för att det är så anonymt med psykisk ohälsa?
 
Den som förekommer i allas bekantskapskretsar, men som vi sällan pratar om. Och som inte får kosta, med följden att man drar in på förebyggande insatser (t ex inom elevhälsan) som sedan måste betalas, och mycket dyrare i slutändan. 
 
Är psykisk ohälsa som begrepp enklare att förhålla sig till på avstånd, när den diskuteras i debattinlägg och artiklar, och inte hos dig eller mig, eller vår granne, pappa eller dotter? Det är liksom inte fint att lida av ångest och depressioner. Men likväl gör ju vi människor det. Det är dessutom vanligt. Och väldigt kostsamt
 
För som alla vet så kan vi ju inte längre, tragiskt nog, diskutera något utan att nämna samhällsekonomiska vinster. Så låt mig göra det i här blogginlägget: 
 
Jag var på universitetet igen igår och lyssnade gällande behandling av ångest. Psykologen lyfte fram hur väldigt vanligt det är med olika typer av ångestsyndrom (närmare 30% av oss europeer drabbas någon gång under en livstid av ex panikångest, fobier och generaliserad ångest) , men även av oro, ängslan, depressioner.
 
Blir man inte behandlad för sin ångest, så är prognosen för självläkning dålig. (Läs; den tenderar snarare att bli värre). Hon påpekade att hon var bekymrad över att en så oändligt liten procent får tillgång till adekvat behandling. 
 
Jag håller med. Som skolkurator har jag själv kompetens att behandla exempelvis ångest hos elever. Ångest går att behandla. Men jag gör det inte. Varför? För att jag inte har tid/möjlighet.
 
I elevhälsan har vi mot vår egen vilja förvandlats till remittörer, vi skickar elever vidare och det är köer överallt. Att göra något åt det vi hittar, genom att behandla det, är inte möjligt resursmässigt inom skolans ram.
 
En del skolor saknar helt skolkurator, i dessa antar jag att det inte ens diskuteras som möjligt att inom skolan behandla psykisk ohälsa. Och elever som egentligen lider av  t ex ångestproblematik maskerat som något annat, riskerar att inte identifieras alls, alternativt föreslås felaktig eller inadekvat behandling.
 
 
Jag ska återkomma till hur det kan fungera med skolpsykologisk kompetens inom första linjens vård för unga, exempelvis i min egen hemstad Eskilstuna. Men först: 
 
 
Låt oss vara överens om att psykisk ohälsa är en av de vanligaste orsakerna till att personer i arbetsför ålder i Sverige står utanför arbetsmarknaden.
 
Om detta skriver OECD i en rapport som kom i veckan. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har (M) kommenterar det på SvD Brännpunkt:
 
"Under ett år drabbas en miljon svenskar i arbetsför ålder – nästan 20 procent av arbetskraften – av psykisk ohälsa. En av fem som jobbar uppger problem med ångest, oro, depression eller sömnstörningar. 
 
OECD uppskattar bara de rent ekonomiska kostnaderna för detta till över 70 miljarder kronor om året i förlorade arbetsinsatser och utgifter för vård och omsorg". 
 
70 MILJARDER KRONOR. Det motsvarar nästan tre procent av Sveriges BNP.
 
Lägger man till detta de omätbara mänskliga kostnaderna står vi inför en av vår tids stora välfärdsutmaningar" skriver han vidare. 
 
Här i Eskilstuna intervjuades för några dagar sedan Anders Falk, överläkare inom Barn- och ungdomspsykiatrin i Sörmland, i Eskilstuna-Kuriren.
 
Han berättar att förskrivningen av antidepressiva medel ökat med 90 % (!) räknat i antal patienter.
 
Antalet förskrivna recept har ökat med 70 % här i Sörmland.
 
"Det verkar som om ungdomar mår sämre i dag. Det är dubbelt så många, eller tre gånger så många som söker sig hit jämfört med för tio år sedan" fortsätter Anders Falk. 
 
 
Ingen kan betvivla det riktiga i detta, det är helt enkelt kalla fakta: Tre gånger så många unga söker alltså till barn och ungdomspsykiatrin i Eskilstuna, än för 10 år sedan! 
 
(Hur detta belastar Landstingets budget låter jag vara osagt, men låt mig säga att jag tror att de skulle föredra att lättare psykisk ohälsa hos barn och unga tas om hand inom elevhälsorna ute på skolorna, så att de kan fokusera på de ärenden som kräver spetskompetens inom barn och ungdomspsykiatri),
 
För om vi vet att det i slutändan leder till så stora kostnader, som får försörjningsstöd och försäkringskassan att på sikt utarmas, varför händer då så lite på den förebyggande fronten? Hur tar svenska kommuner sig an det som Ulf Kristersson benämner som "en av vår tids största välfärdsutmaningar"? 
 
 
Ja, det finns en del att göra enligt OECD. Samtidigt som larmrapporter duggar tätt om den ökade psykiska ohälsan (särskilt bland unga) så kritiserar de i sin rapport den svenska skolhälsovården: 
 
Man finner att frekvensen av skolsköterskor, skolläkare, kuratorer och skolpsykologer är "uppseendeväckande" låg i Sverige - en psykolog på 2.000 elever, en läkare på 10.000 elever etc.
 
I Eskilstuna träffade jag i veckan som gick de andra gymnasieskolornas elevhälsopersonal, i ett försök att efterleva den nya skollagen. Vi kuratorer är hårt beskurna, som jag redan beskrivit i tidigare inlägg. Skolpsykologerna är inte ens medbjudna. 
 
Skolpsykologerna skall sedan den nya skollagen kom (för två år sedan) ingå i våra samlade elevhälsor. Men detta är svårt. De är centraliserade och sitter inte ute på skolorna. De har för närvarande resurser för att göra en skolpsykologisk utredning per termin per gymnasieskola. EN per termin (!). 
 
Det är nästintill omöjligt att samverka som en samlad elevhälsa under dessa förutsättningar. Skolpsykologerna har heller ingen möjlighet att arbeta direkt med elever i samtal/behandling utan måste användas till konsultation. Vi pratar här om kommunens första linjens vård för barn och unga, när det kommer till att förebygga psykisk ohälsa. 
 
Att det finns ett samband med att Anders Falk har TRE gånger så många ärenden inom barn och ungdomspsykiatrin i Sörmland, torde inte undgå någon. 
 
Om socialt utsatta kommuner vill förbättra sin ekonomi, och inte låta den ätas upp av framtida konsekvenser av en knepig fördelningspolitik så föreslår jag att de vänder på steken. Börja satsa på skolan och elevhälsan, det kommer att ge utdelning på sikt, och spara många ungas lidande. 
 
Om du som läser detta själv är förälder till barn med psykisk ohälsa eller till ett barn som befinner sig i skolsvårigheter; ställ krav på ordentligt bemannade elevhälsor. 
 
Det här inlägget är mitt sätt att öka människors insikt om hur det faktiskt förhåller sig. En människa kan inte göra allt, men alla kan göra något. Vill du hjälpa till att skapa medvetenhet om barn och ungas generellt svaga tillgång till en kvalitetssäkrad, förebyggande och hälsofrämjande elevhälsa, dela gärna detta inlägg med fler. 
 

 
http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2013/03/05/oecd-vill-se-okad-skolhalsovard-sverige
 
http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.1708363-allt-fler-unga-medicineras-mot-psykisk-ohalsa

Mamman VS sprutfobin = 1-0

Publicerad 2013-03-01 18:35:00 i Barn och familj, Elevhälsa, Föräldraskap, Psykologi,

I förrgår blev jag uppringd av skolsköterskan på sonens skola. Skolsköterskan är en han, och har ett efternamn som får mig att le varje gång jag hör det. (Det är så ovanligt att jag inte vill avslöja det här, men det är väldigt likt ordet "Gullefjun").
 
Så denne skolsköterska ringer alltså och säger ungefär som följer;
 
"Ja, hej...det är XX Gullefjun, och vi håller på med vaccinationer den här veckan, och jag har inte fått in någon lapp från er vårdnadshavare där ni godkänner att E tar den här vaccinationen"?
 
Jag svarar att det kan bero på att jag och hans pappa inte har sett röken av någon lapp..Det framkommer snabbt att Gullefjun har sonen sittande bredvid sig (jag kunde nästan höra den lille andas av anspänning..för jag har nog mina aningar om hur det kan komma sig att den här lappen kommit på avvägar..)
 
"Så nu undrar jag om du kan godkänna det över telefon här, så jag kan ge honom sprutan"?
 
 
Eftersom jag känner min son rätt väl vid det här laget, så frågar jag om han kan få ta den vid ett senare tillfälle, så han får möjlighet att förbereda sig, och Gullefjun svarar att jadå, det går bra. Så långt var allt gott och väl.
 
Det gick sämre när sonen skulle hämtas senare samma eftermiddag. Han hoppar in i bilen med ett neutralt ansiktsuttryck. Tills lappen kommer på tal. Var är den? Jo, den låg kvar i bänken minsann. Ok, säger jag.."men då får du ta sprutan i v 11 då istället". Samtidigt som jag säger detta vet jag vad som väntar. Han har nämligen utvecklat allt mer av en sprutfobi, de senare åren. Han tittar lugnt på mig och svarar med ett enkelt "Nej".
 
Vadå nej? frågar jag  (och här inbillar jag mig fortfarande att jag har fullständig kontroll över var den här dialogen är på väg). "Jag menar nej, som i att jag inte tänker ta sprutan".
 
En halvtimme senare har den lugna och kontrollerade mamman misslyckats fullständigt. I total härdsmälta och emot all föräldrapsykologi har både mutor och hotelser utdelats om vartannat.
 
Inget hjälper, inte ens hotet om att beslagta sonens laptop, förbjuda tv-tittande i minst en månad samt gömma undan Xbox, gav utdelning. Muta i form av 200 kr i kontanter faller direkt "Jag skulle inte ens ta den om jag fick 3000 kr".. Sonen (som så här dags i konversationen börjar ana segervittring) svarar bara; "nej, jag tänker inte ta sprutan". 
 
Ja, ni hör ju själva.. total modersförnedring. Efter detta nederlag infann sig en tillfällig vapenvila..
 
Sprutfobi är vanligt, sägs det. Eller "injektionsfobi" som det heter. En snabb googling ger svaret att runt 3,5 procent av befolkningen är drabbad, eller 300 000 personer och ytterligare fler känner obehag inför sprutor och ­nålar, men i lindrigare grad. Någon har till och med doktorerat i ämnet, läser jag.  
 
"I vissa fall har den drabbade varit med om något traumatiskt i unga år. Någon har kanske hållit fast armen och lurats och sagt att ”det känns inte”, och sedan gör det ändå ont. Vi vet att barn har lägre smärttröskel än vuxna", säger hon, människan som doktorerat.
 
Själv härleder jag det till fem tidigare täta vaccinationer. (Svininfluensan och direkt inpå dem Twinrix inför resa).

Nu har ju sonen på sätt och vis lite tur trots allt..för jag vet att behandlingar mot fobier ofta går snabbt och är effektiva. 

Efter vapenvilan, senare på dagen, pratar vi om att det är just en fobi och att det går att bota. Så härdsmältan slutar med att jag ger honom respit att ta sprutan, mot att han lovar att ta emot behandling. Och på tal om det, det gick hur fort som helst att boka en tid för KBT-behandling, och redan nästa vecka har han sin första tid! Han verkar t o m lite glad. (Kanske inte så mycket över behandlingen som att få behålla sin laptop och Xbox)? Nåväl..slutet gott, allting gott. Kan vi hoppas :)

PS Om du själv går och dras med en fobi av något slag, så är mitt råd att ta tag i det. Varför slösa energi på att vara rädd, eller t o m begränsa sig själv pga rädslor, som inte alltid är rationella..DS 

 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela