Om att släppa vikthets, att äta och njuta av livet
Då och då händer det att jag får frågor om det här med vikt, eftersom det inte undgår människor runt oss att det här med mat och bakning är ett stort intresse i vår familj. Kan man äta vad man vill, när man vill, utan att gå upp i vikt? Äter jag av allt jag bakar? Är min man överviktig, eftersom jag verkar tillhandahålla en hel del kalorier? Jag ser ut att vara tämligen normalviktig - går det ihop med att äta mycket sött?
Svaren är både ja och nej.
Nej, i det avseendet att man inte kan äta vad man vill, när man vill, utan att gå upp i vikt - om man inte rör på sig ordentligt..vilket de flesta känner till vid det här laget. Under vinterhalvåret brukar vi lägga på oss 6-8 kg extra, men eftersom utgångsläget inte ligger högt brukar det rätta till sig när det blir vår. Men visst, även här har diverse metoder provats. Mest framgångsrikt är LCHF, tycker jag själv. Men då måste man ju vara extremt duktig på att avvara sockret..och det är svårt.
Ja, jag/vi äter av allt jag bakar, men jag äter inte upp allt ensam. Det blir bakning 2-3 ggr i veckan, och ibland bakar barnen själva. För mig så är bakning både avkoppling och ett sätt att få utlopp för kreativitet, genom att använda händerna utan att ha hjärnan alltför påkopplad.
Ofta ger jag bort mycket, för jag känner många som uppskattar och blir glada av hembakat. Alltifrån grannar, vänner och gamla farmor (som ju faktiskt jobbade på ett konditori en gång i tiden, men som nu lever sitt liv på hemmet där man bara får ostsmörgås till kaffet..).
För det mesta så äter vi bra hemlagad mat och på bestämda tider; mycket protein, grönsaker och få kolhydrater. Vi använder riktigt smör, grädde, creme fraiche och naturell youghurt i all matlagning. Vi rör på oss väldigt mycket, vanligtvis går jag en timmes promenad per dag - då kan man nästan äta vad man vill. Jag utnyttjar lunchen till att ta en extra promenad, så ofta jag kan. Det kan vara lite uttjatat, men det gäller att få motion att bli lika naturligt som att sova - man bara gör det utan att tänka på det.
Lite av min livsfilosofi är att livet är för kort för att tänka för mycket på att hålla igen på kalorier, och vara alltför fixerad vid sin kropp och hur man ser ut. Livet blir ju så torftigt, mat är så mycket glädje, hälsa och framförallt gemenskap!
Jag märker att vårt sätt att se på mat och rörelse också bidrar till att barnen får det med sig, utan att vi pratar för mycket om hälsa. De gillar mat, begriper sig redan på näringslära och visar inga tecken på nojor kring vikt.Det är också någonting jag hoppas att de kommer att ta med sig ut i livet; glädjen med att tillreda måltider och äta tillsammans. Det om något är en investering i en god hälsa, både psykiskt och fysiskt.
Vegetariska tjejträffen
Under eftermiddagen jagade jag ut mannen och alla våra barn, och väntade in tre vänner. Ikväll ska det ätas, pratas och skrattas (förhoppningsvis). Vanligtvis brukar jag inte vara särskilt nervös när det kommer till matlagning, men idag är jag faktiskt det. Det blir vegetarisk buffe. Jag har lagat till en salig blandning av smaker den här gången.
Bara en av dem är vegetarian, och hon blir nog nöjd..men jag hoppas de andra blir det också:)
Själv älskar jag vegomat, det har jag gjort ända sedan jag besökte restaurang Örtagården i Stockholm för första gången, för många år sedan. De hade en helt otrolig dignande vegetarisk buffe.
Det var också då jag fick upp ögonen för att vegetarisk mat långt ifrån bara är sallad. (Eller bakpotatis, som en studentkorridorskamrat BARA åt, tillsammans med vitlökssmör, när hon bestämt sig för att bli vegetarian)..
Vad jag tillagat? Det hittar du under sista bilden :) Inga recept idag, men det mesta går nog att hitta på nätet.
- Grillade vitlöks och ingefärsmarinerade quornfileer
- Involtini (fyllda auberginerullar med bland annat fetaost och pistagenötter
- Smördegspiroger med spenat och ost
- Bönröra med chili och citron
- Ugnsgratinerad sötpotatis med chevre
- Coleslaw med dijon
- Avokadosallad
- Valnötsbröd
Efterrätt: Kokostårta med färska hallon och physalis (LCHF)
Mot alla odds - en historia från Treklöverhemmet Ljungskile
Föräldrar och lärare - lär dig om barn/unga med adhd!

Vägen till Carinas hjärta
Ikväll är vi hembjudna till Carina på middag.
Carina med familj är vänner till oss sedan länge. Är det något jag vet om henne, så är det att hon älskar choklad i alla former. Det börjar bli en vana att ta med sig något smarrigt, hembakat till henne när vi ses. Sist blev det nötkolapaj, dock utan choklad, så den här gången satsar jag på ett säkert chokladigt kort: American chocolate cheesecake.
Jag tror jag verkligen ligger bra till när jag kommer hem till Torshälla med den här till kvällen..?
American chocolate cheesecake
Deg.
2,5 dl mjöl
1 äggula
3 msk kakaopulver
75 g smör
3 msk socker
3 msk mandelmjöl/malda mandlar
Fyllning:
2 ägg, delade i vitor och gulor
1 dl socker
350 g Philadelphiaost
1 dl mandelmjöl/malda mandlar
1,5 dl grädde
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
florsocker; att pudra över
Sätt ugnen på 160 g. Smöra en form m löstagbar botten. Blanda mjöl och kakao, tillsätt smöret och arbeta in det med fingrarna. Rör ner gulan och mandeln. Klä den smorda formen med degen, även upp på klanterna.
Kyl formen, medan du gör fyllningen. Häll gulor och socker i en skål och vispa pösigt. Vispa ner osten, mandeln, grädden, kakaon och vaniljsockret. Vispa äggvitorna separat i ren skål, för sig. Vänd ner äggviteskummet i chokladsmeten. Fyll pajskalet, grädda i ugnen i ca 1,5 timme. Den är klar när kakan höjt sig och känns fast. Pudra den med florsocker, servera den ljummen.
Paniksyndrom blandat med en liten skvätt gnäll och uppgivenhet
Annandagen levererar - Dagnys kroppkakor och minisaffranssemlor

Dagnys kroppkakor
