Potatissallad på franska
Min favoritmorbror blir 50. Det måste naturligtvis firas. Ryggskrället vill som vanligt inte vara med, trots ett införskaffat "njurbälte", då är det tur att den yngre generationen kan inkallas. Som ni vet sedan tidigare, så tycker jag att matlagning är en måstesyssla att lära ut till sina barn, och de kan hjälpa till med rätt mycket, rätt tidigt.
Så medan jag smyger omkring här med det otroligt fula bältet på och ger order, så får min stilige son skära kokt potatis i bitar.
Varmrökt lax och fransk potatissallad ska nämligen serveras den blivande 50-åringen, och här kommer mitt bästa recept! (En variant från Arla) Passar till (nästan) allt.
- 500 g kokt kall potati
- 1 st färsk rödlök
Aiolidressing:
- 1 st äggula
- 1⁄2 tsk dijonsenap
- 1⁄2 dl Arla® Smör-&rapsolja oliv
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 tsk citronsaft
- salt och peppar
- 1⁄2 dl grovhackade färska blandade örter (Elliot tog basilika och timjan)
Iris Ilone has left the building..
Att få somna i frid, det passar
en liten hamster med trötta tassar.
Du få möta de små, lilla vän,
alla kommer till slut hem igen.
Det är sant och det är visst
alla kommer hem till sist

Det händer något vid 40 - relationskriser, nojor och "är det så här det ska vara"?


"Mellan 30 och 40 var den stående frågan ”vet ni någon bra rörmokare?” eftersom alla höll på att renovera sina kök. Men nu blev frågan i stället ”ska det inte vara mer än så här?”
"Att vi som hade lovat varandra som 20-åringar att inte leva våra föräldrars liv bara körde på, för att sedan upptäcka att det var precis det vi hade gjort. Det går så fort under de här åren och vi hinner inte riktigt tänka. Vi kanske skaffar för stora hus, nya kök och renoverar både ett och två badrum, och vi låser upp oss ekonomiskt så att vi inte har utrymme för annat. Gunilla menar att även om det sällan är dåliga val man har gjort, utan tvärtom väldigt välgrundade sådana, så kommer ofta frågan ”var det detta jag ville?” upp några år senare".
"Jag tror att om man kanske hade gjort lite mer oväntade val som 30-åring, så hade det inte blivit så knepigt vid 40. Om man hade överraskat sig själv någon gång då och då, och ställt sig nya frågor, så hade det kanske blivit mer spännande. Att den här krisen kommer just vid 40 tror Gunilla beror på att de mest hektiska småbarnsåren är förbi. Man har tid att krisa för att barnen äntligen är större och vi får egen tid till att fundera på hur man har det.
"När det inte bara måste pratas om vem som var uppe sist på natten, och när antalet skridskodagar och matsäckar minskar, då har man tid att ifrågasätta om det verkligen är så här man vill ha det".
Sammanfattningsvis kloka ord från en cool författarinna, värd att läsa. För dig som ev håller på att arbeta ihjäl dig hemma rekommenderar jag även boken "Familjens projektledare säger upp sig", jag skrattade så jag grät i vissa avsnitt. Personligen har jag sedan länge avsagt mig projektledarskap, delvis, (av den anledningen att jag är helt ofattbart usel på det) men tror att många kan känna igen sig!

Cookies and cream - Oreocupcakes på mitt sätt
Ännu en gång har jag låtit mig inspireras av min baktokiga kollega som publicerade sin version för några dagar sedan, se recept på "helchokladcupcakes" med en frosting på smörgrund här http://jagendastjag.blogspot.se/2013/02/oreo-cupcakes.html
Mitt recept hittar du efter bilderna. Nu knäpper vi på mellon, och njuter med lite kaffe och the, ha en trevlig kväll :)
Oreocupcakes a la Victoria
Ca 12 st
125 g smör
2 dl farinsocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4,5 dl mjöl
1,5 dl mjölk
en liten bit mörk choklad, hackad
4-5 hackade Oreokakor
Frosting:
Vispad grädde, ca 4 dl
några mixade Oreokakor
kakao, vaniljsocker
halverade Oreokakor till dekoration
Vispa smör och farinsocker, ha i äggen. Vispa ner mjölet blandat med övriga torra ingredienser. Fyll formar till hälften, tryck ner en hel kaka och lägg smet ovanpå. Grädda ca 18 min, i 200 grader.
Gör frostingen; mixa kakor och blanda ner i den vispade grädden, ha i kakao och vaniljsocker efter smak.
Bota din depression med en app?

Obligatorisk gymnasieskolgång -ett förslag från S som förpliktigar
"I över 50 år har den obligatoriska skolgången varit nioårig. Det räcker inte i dag när det krävs en gymnasieutbildning för att klara sig på arbetsmarknaden. Inför vår partikongress föreslår vi därför att gymnasieskolan görs obligatorisk upp till 18 års ålder. Det är ett ambitiöst men realistiskt steg."
Semmelcupcakes till helgen
Jag har en kollega som är lika bakfrälst som jag själv, och för några dagar sedan bakade hon semmelcupcakes och lade ut på sin blogg; "Jag Endast Jag". Ursprungsrecept från KellyBiddle.se.
I samma veva sa farmor att hon önskade sig semlor i födelsedagspresent, så det passade perfekt att prova. (Faran med att baka en sats utan att ge bort är som bekant att man äter för många själv..)
Så vad tycker jag? Jo, de är riktigt, riktigt goda. Lagom storlek. Konsistensen på dem är liknande vetebröd, trots att det är en sorts sockerkakssmet i grunden. Jag hade dem inne i ugnen lite längre än 10-12 min, som det står i receptet, och det blev jättebra.
Receptet hittar du under mina bilder.
Inte proffsspritsade, men fullt godkända!
Lycka till!
Semmelcupcakes
Ca 10 st
4 ägg
3 dl socker
100 gr smör
2 tsk kardemumma
1 dl mjölk
2,5 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
Mandelmassa
En skvätt grädde eller mjölk
Vispgrädde och florsocker
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smält smör, kardemumma, mjölk, bakpulver och mjöl och rör ihop. Häll smeten till 2/3 i en smörad muffinsform i mitten av ugnen och grädda ca 10-12 min i 200 grader. (Själv smörade jag inte muffinsformen, utan satte i bakformar istället. Gör som du tycker känns bäst). Låt svalna och skär sedan bort ett lock på varje muffin. Rör samman mandelmassa och lite grädde till en jämn smet. Gröp ur varje muffins och fyll med smeten. Vispa grädde med lite socker och spritsa på varje muffin. Pudra med florsocker.