HullerOmBullar.blogg.se

Bota din depression med en app?

Publicerad 2013-02-07 17:47:00 i Skolkurator, Socialt arbete, Socionom,

Våra smartphones ger oss verkligen fler och fler möjligheter (och möjligen omöjligheter..) Något jag läste om för en kort tid sedan är applikationen Viary, ett verktyg för att behandla depression via sin mobiltelefon. Lite snabbförklarat är det en app där beteendeaktivering är kärnan, det vill säga den bygger på samma komponenter som används vid kognitiv beteendeterapi. Syftet är att patienter med depression ska bli motiverade att utföra basala aktiviteter som de mår bättre av, till exempel att gå upp när klockan ringer, men också sociala beteenden uppmuntras via appen, som att ta en fika med en vän, utföra en aktivitet etc. Allt för att bryta en negativ spiral i sitt liv.
 
I en första studie vid Linköpings universitet har Hoa Ly, doktorand i klinisk psykologi, undersökt appens effekter hos 72 deprimerade personer som även haft kontakt med behandlare. Mobilapplikationen "uppges ha gett deltagarna god effekt, och den största skillnaden uppvisas bland de deltagare som var mest deprimerade". Formatet att jobba i en smartphone verkar fungera väldigt bra. "Men vi vet ännu inte hur mycket effekten har påverkats av kontakten med behandlarna, även om den tiden var liten, säger han".
 
Ja. Som ett komplement till annan behandling, så tror jag på det här. Framförallt blir det kanske lättare att nå vissa grupper av människor som undviker att söka sig till vården av olika anledningar, precis som Hoa Ly själv säger. 
 
Depression är en folksjukdom. Var fjärde man och varannan kvinna beräknas någon gång i livet råka ut för det. En del drabbas av lindrigare depressioner medan andra blir djupt deprimerade. Sjukdomen kan behandlas med mediciner och/eller psykoterapi och andra metoder, men jag tror att många låter bli att söka hjälp. Att gå med obehandlade depressioner påverkar funktionsförmåga i både skola och arbete. För dem med lindrigare symtom, kanske den här applikationen kan vara till stöd.
 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela