HullerOmBullar.blogg.se

Historieätare? Sörmländsk maträtt serverades för 85:e långfredagen i rad

Publicerad 2013-03-29 18:15:00 i

Påsken är här, och med den en tradition som vi faktiskt lyckats hålla liv i oväntat länge. I vår familj äter vi samma maträtt tillsammans, varje långfredag; stekt insaltad, panerad lax, kokt potatis och en sötsyrlig gräddsås med korinter. Och som vi längtar, varje år! 

Idag serverades jag den för 39:e gången. Eftersom jag alltid varit intresserad av historia, och samtidigt alltid gillat att lyssna till människors berättelser från förr, så har det varit naturligt att försöka följa hur den här traditionen kom till, i vår släkt. (Ordet "tradition" kommer förresten av det latinska ordet för "överlämnande" - det som lämnas vidare av det kulturella och sociala arvet, från generation till generation. I vårt fall kan inget vara mer sant; hos oss lagas ju faktiskt den här rätten numera av fjärde generationen och för 85:e året i rad! 

Min farmors mamma Julia kom i kontakt med insaltad lax när hon som ung, runt 1923, började arbeta som köksbiträde på Bie restaurangen utanför Katrineholm. Där fick hon lära sig allt om matlagning. Enligt vad som berättats ska den salta laxen och den sötsura korintsåsen vara av rätt gammalt sörmländskt ursprung. Förr fanns ju som bekant vare sig kyl och frys, och att salta in livsmedel var nödvändigt för att kunna ta tillvara dem. 

När hon gifte sig med Bertil 1928, så blev deras lilla stuga i Gorgholmen en samlingsplats för släkt och vänner. Julia stod allt som oftast och lagade mat till många. Man har berättat för mig att hon utvecklades till en mästare på husmanskost. Trots att det var fattigt på den här tiden, så kunde hon trolla fram god och näringsrik mat av enkla råvaror.

Julia var den som tog upp rätten i sin egen familj, som hon lärt sig laga och tycka om, och hon fortsatte att laga den, varje långfredag, varje år. När hennes dotter, min farmor, i sin tur gifte sig 1949, så var det naturligt för henne att ta över. Sedan ca 8 år tillbaka lagas den av min farbror, och hans son. 

Alla har vi varit skeptiska till den här maten när vi varit små, för att sedan lära oss att älska den. Numera har vi dragit in våra pojk-och flickvänner/sambos, äkta makar och svärföräldrar dessutom, med stora kalas som följd :) Vad jag hört, så finns det också fler sörmlänningar som lagar den här rätten just på långfredagar. 

Kanske något att prova? Glad påsk tillönskas alla :)

Stekt saltad lax med korint sås, serveras med kokt potatis

Insaltade laxfileer (låt ligga i vatten 2-3 dygn, provstek liten bit och se om den är lagom avsaltad). Flå av dem skinnet, skär i bitar, torka dem torra och panera i ägg och ströbröd. stek dem i smör.

Sås: Koka upp rikligt med korinter i vatten, sila av och spar vattnet till såsen. Smör och mjöl bryns lätt, tillsätt grädde och korintspad. Smaka av med socker, salt och lite ättika, sjud ca 10 min.

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela