HullerOmBullar.blogg.se

Indiska matminnen från Brickebacken och Tybble

Publicerad 2012-11-04 19:49:00 i

I helgen som gick har trädgården förberetts för vintern. Mannen i familjen har rensat hängrännor, och gräsmattan är klippt för sista gången. Barnen har lekt mycket ute, och förmodligen hoppat i studsmattan för sista gången. Det är både vemodigt och samtidigt lite skönt, att börja vistas mer inomhus. 
 
  
På eftermiddagen drog vi oss in och började fundera över söndagsmaten. För många år sedan när vi pluggade i Örebro, så lärde jag känna en klasskompis som var adopterad. Hon hade sina rötter i Indien och var uppvuxen med sydindisk mat. Hon var jätteduktig på att lära ut den matlagningen, och vi fick flera gånger, otroligt goda, måltider serverade. Särskilt en rätt har jag fortsatt att laga genom åren. Den kallas för Kungligt Lamm, Shahi Korma. Det är en supergod lammgryta med många smaker, som tar en del tid att laga. Men helt klart värd besväret, i alla fall för alla er som gillar matlagning. Till grytan serveras ett hembakt stekt bröd, Chapati, som är rätt enkelt att fixa.

 
 
 
 
 
                                               Kungligt Lamm, Shahi Korma, 4-6 personer
 
1 kg lammkött i små kuber
4 finhackade gula lökar
8 vitlöksklyftor
2-3 cm färsk ingefära1
100 g mandel
3 dl vatten
7 msk olja
3 dl grädde
 
1 tsk Garam masala
2 tsk brunt senapsfrö
1 tsk kajennpeppar
1 tsk koriander
2 kanelstänger
1 msk kryddnejlika
2 msk kardemumma
1 msk curry
 
Häll oljan i en större gryta, stek senapsfrön och garam masalan. Ha i den finhackade löken. Mixa mandel, ingefära och vitlök i en mixer till en grynig massa. Späd med vatten. Häll över det i stekgrytan och fräs tillsammans med löken. Ha i resterande kryddor, stek ihop. Ha i resten av vattnet och grädden. Tillsätt köttet. Låt koka sakta i ca 1, 5 timme.
 
Chapati
 
1 liter mjöl
vatten
salt
olja.
 
Blanda till lagom degig konsistens, ha i oljan på slutet. Låt degen vila en stund. Kavla sedan till små runda tunna bröd av en pannkakas tjocklek. Stek i torr stekpanna, en och en. Servera till grytan, tillsammans med ris och finhackad tomat och rödlök. Även skivad banan i fil/yougurt är gott till. Rätten går också att servera med bara sallad, om man vill ha ett LCHF-alternativ.
 
Om du, för övrigt möjligen bor i, eller i närheten av Värnamo, och är nyfiken på indisk matlagning, så håller min vän Anna matlagningskurser där på Vuxenskolan. Det är ett tillfälle, och då får man även bland annat höra henne berätta sin fascinerande livshistoria om hur det är att växa upp i Indien som adopterad, av svenska föräldrar, som arbetade och verkade där.
 
Lycka till!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela