HullerOmBullar.blogg.se

Erfarenheter från en alternativ jul

Publicerad 2012-12-27 12:12:00 i Barn och familj, Leva tillsammans, Stress,

Så har vi firat vår första alternativa jul. Jag hade inte kunnat föreställa mig hur skönt det faktiskt skulle komma att bli.Tidigt i höstas bestämde vi ju oss nämligen för att göra vår jul helt annorlunda än vi brukar, som jag skrivit om tidigare. Framförallt ville vi fira julen i lugnare tempo, i mindre skala utan allt för mycket förberedelser och stress, och samtidigt "minska" ner på vår konsumtion...eller, nåja; byta ut det vi vanligtvis konsumerar mot något annat.

Vi satte oss ner med barnen och frågade hur de tänkte kring julen och vad de skulle uppskatta att göra. Vi förklarade att vi skulle kunna ta de pengar vi vanligtvis lägger på t ex julklappar, och göra något tillsammans istället. De höll med. De älskar att åka skidor, så valet var givet: vi sticker till Sälen. Med ett betydligt mindre julbord än vanligt, och några få små symboliska julklappar nerpackat i väskorna! Släkten vidtalades, och vi sade som det var; de fick gärna ge barnen en liten slant till upplevelser istället för en massa onödiga prylar. 

Julaftonen tillbringades på skidor i backarna, för egen del blev det längdskidåkning hela julaftons förmiddag i ett vintrigt sagolandskap. Jag saknar utförsåkningen jättemycket, men nu är det som det är med mina ryggproblem. Jag är glad att kunna röra på mig i naturen trots allt. Eftermiddagen tillbringades inne i värmen. Medan Kalle pågick fixade vi, tillsammans med svärföräldrarna, fram ett enkelt julbord. Efter maten fick barnen varsina presentkort i sina favoritbutiker, ett par sällskapsspel (som vi spelade  resten av vistelsen) och några böcker att läsa. 

Skönast har varit frånvaron av stress och att jaga runt, möjligheten att vara mer tillsammans än vanligt, mindre "måsten", och mer avkoppling i form av naturupplevelser, tillsammans. Det enda barnen uttryckt att de saknat denna jul, har varit julgranen (!). Till nästa jul får vi se om vi gör om detta igen, eller om vi får köra ett traditionsenligt julfirande.

Nu väntar ett större nyårsfirande på sin planering..ha en go fortsättning!

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Postat av: Chrissan

Publicerad 2012-12-27 20:43:21

Låter underbart! Efter den här julen så blir det något annat nästa år. Vad vet vi inte än, men nu är det slutfirat med "släkten är värst"..,

Svar: Ja, det var skönt! Vad det än blir för er, så måste du berätta om det, Chrissan! Gott nytt, kram!
hullerombullar.blogg.se

Postat av: Annie

Publicerad 2012-12-27 21:28:40

Hej, det låter som en helt underbar jul :D vit och lugn. Gott slut & Gott nytt och sköt om er..

Svar: Detsamma till dig, Annie! Kram!
hullerombullar.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela