HullerOmBullar.blogg.se

New York-resa bokad över en tallrik kåldolmar

Publicerad 2012-09-15 22:28:00 i Vänskap,

I kväll hade vi gamla goa vänner på besök. Vi ses inte alltför ofta, men desto roligare är det när vi träffas. För tre år sedan bestämde vi oss för att börja spara till en resa ihop. Vi öppnade ett gemensamt konto och har sparat varje månad sedan dess. Nu har vi fått ihop en rejäl summa, och resan börjar närma sig: Ikväll gjorde vi slag i saken, en resa till New York och Manhattan är bokad! Det blir en vuxenresa utan barnen, och det känns både annorlunda och lite pirrigt.
 
Resan planerades förstås över en rejäl middag: kåldolmar och gräddsås :)
 
Det finns vissa maträtter som tar lite mer tid i anspråk, men som egentligen inte är särskilt svåra att göra. Dit hör exempelvis mat som sushi (som vi gjorde förra helgen), kroppkakor och kåldolmar. Jag brukar passa på att laga dem t ex på helger (för då har man oftast lite mer tid) och när man ska träffa vänner. Då kan man hjälpas åt att laga maten och det brukar också vara ett kul sätt att umgås.
 
(Just kroppkakor och kåldolmar är ju också bra rätter att laga riktigt mycket av när man ändå är igång, för de är tacksamma att ha i frysen och ta fram när man har bråttom).
 
Till kåldolmarna idag använde jag både blandfärs och fläskfärs (jag fick tag på lokalproducerad fläskfärs!), som jag blandade med ägg, lite grädde, vitpeppar, svartpeppar, salt, riven gul lök och lite kokt quinoa. En del har i kokt ris, ta vad du föredrar.  Quinoa är mer proteinrikt, om du vill snåla in på kolhydraterna lite. Det gick åt 1 1/2 kålhuvud ungefär, som jag kokar hel i en stor kastrull. Det är bra att lossa/skära av "roten" så lossnar också bladen ett efter ett, vartefter det kokar.
 
 
 
Sedan är det bara att slå in små prydliga paket, och lägga ner dem i en smord form med kålskarven neråt. Om man inte är en stenhård LCHF:are så ringlar man över lite sirap, innan man ställer in dem i ugnen. En del är så noga att de steker dem först, så att de får lite färg. Jag tycker att de är ok att ställa in direkt, då de får färg i ugnen. (Då håller de sig hela och snygga också, och lindar inte upp sig). Vill man ha mer färg, så kan man pensla dem med lite kinesisk soja efter en kvart och ställa in dem ytterligare en stund efter det.
 
Godast är de att servera tillsammans med en brunsås med grädde, lingonsylt och kokt potatis. Själv står jag över sylten och potatisen och serverar dem med sås och mycket grönsaker, gör det du med om du villa hålla nere kolhydraterna. Dock fuskade jag ikväll, för vännerna hade med sig grejer till en riktigt god efterrätt..en slags snickersvariant; glass, grädde, kolasås, bananer och jordnötter. ..Och det är klart att vi ville fira lite extra, nu när vår resa faktiskt blir verklighet.
  
 

Kommentarer

Postat av: Jeppe

Publicerad 2012-09-16 07:44:00

Härligt NY har vi också planer på då det är Carls drömresa och det måste j uppfyllas =D

Postat av: Junitjej

Publicerad 2012-09-18 20:38:17

Åh, vad gott med kåldolmar!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela