HullerOmBullar.blogg.se

Hullerombullar och Kaosdirigenten gästar Kalmar

Publicerad 2012-10-10 18:58:00 i Elevhälsa, Skolfrågor, Skolkurator, Socialt arbete, Socionom,

Nyss hemkommen från två givande konferensdagar tillsammans med skolkurrisar. (Sveriges skolkuratorer samlas en gång per år, i olika städer varje gång, nästa år möts vi någonstans i Norrland är det avslöjat). I år var vi 250 stycken som samlades i den mysiga staden Kalmar. 
 
 
 
Hullerombullar-Victoria övertalades att fastna på bild :)
 
 
 
 
 
Vi var i år åtta stycken kuratorer från Eskilstuna som deltog. (Bilden ovan föreställer kollegan och vännen Camilla (alias Kaosdirigenten). Vad vi sysslade med?
 
Jo, programmet har varit späckat, som vanligt. Dagarna innehöll bland annat föreläsningar som "Unga, sex och internet" med Maria Billinger, (handläggare och utredare vid ungdomsstyrelsen), "En hälsofrämjande skola, -hur kan skolan främja den psykiska hälsan?" med Nils Lundin (barn-och ungdomshälsovårdöverläkare vid Helsingborgs lasarett) och Hanna Dolk (skolkurator i Landskrona) En föreläsning som stack ut var "Sex som självskadebeteende" av Caroline Engvall, (journalist och författare bland annat till böckerna "14 år till salu" och "Skamfläck"). 
 
Något som var mest framträdande under dessa utbildningsdagar är dock den nya skollagen, som jag tagit upp i tidigare inlägg;
 
Det professionella utredandet av elever i behov av särskilt stöd, och den professionella dokumentationen av denna, tar sig nu in i skolans värld på allvar. Det ställs krav på att kommunerna har de professioner som krävs för dessa utredningsuppdrag inom elevhälsan, och att arbetet kvalitetssäkras. Jonas Reinholdsson, jurist och omvärldsanalytiker med inriktning på offentlig sektor (och med en bakgrund som förbundsjurist på svenska kommunförbundet) föreläste på temat "Ärendehantering och dokumentation enligt den nya skollagen, och skolans dokument med fokus på insyn och sekretess.
 
Jag konstaterar att vi som läst in oss på den nya skollagsstiftningen har tolkat laget korrekt; elever i skolan har rätt till en allsidig utredning om de befinner sig i skolsvårigheter, och den skall dokumenteras i ett samlat utredningsdokument. 
 
Även skolverket var representerade i form av undervisningsrådet Johanna Freed, nu projektledare för skolverkets uppdrag att genomföra insatser för en förstärkt elevhälsa. Hon påminde om att det finns avsatta pengar att söka, för de kommuner som behöver göra personalförstärkningar i sina elevhälsor, så om du som läser tillhör en elevhälsa någonstans; påminn gärna era respektive arbetsgivare om denna möjlighet.
 
Slutligen; tack styrelsen och värdgruppen för väl genomförda kuratorsdagar. Tack också till eleverna från hotell och restaurangprogrammet på Jenny Nyströmsskolan, som lagade mat och serverade oss på måndagskvällen!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela